Hlavní obsah

Slovenský obránce Graňák je v Ostravě doma. Mohl oblékat i český dres

Ostrava

„My jsme tady doma,“ skanduje při každém utkání slovenské reprezentace vyprodaná ostravská ČEZ Aréna. Slováci to mají do Ostravy z ostatních účastníků skupiny B jednoznačně nejblíž a na atmosféře v hale je to znát. Přesto, pokud se o někom ve slovenském týmu, kromě trenéra Vladimíra Vůjtka, dá doopravdy říct, že je v Ostravě doma, pak je jím obránce Dominik Graňák.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Slovenský obránce Dominik Graňák před Antonem Bělovem z Ruska v utkání na MS v Ostravě.

Článek

Někdejší hráč pražské Slavie má v rodném listu uvedeno jako místo narození Havířov, tedy město, které je od hokejové ČEZ Arény vzdálené asi 15 kilometrů. „Narodil jsem se tam, větší vztah mám ale ke Karviné, kde jsem s rodiči první rok života žil. Pak jsme se odstěhovali do Trenčína. Do Karviné jsem se ale stále vracel, na prázdniny k prarodičům," vypráví 31letý bek švýcarského Fribourgu.

Letošní šampionát, stejně jako ten před jedenácti lety, který se také konal v Praze a Ostravě, proto prožívá o trochu emotivněji než jeho spoluhráči z reprezentace. „Znám to tady a mám to tady rád. Když jsem přišel do Slavie, tak jsem právě ve Vítkovicích odehrál první zápas v české extralize. Ale nejlepší vzpomínky na tento zimák mám spojené s mistrovstvím světa v roce 2004. Byla tady naprosto úžasná atmosféra. Nikdy předtím, ani potom jsem nic podobného nezažil. Až zase letos," líčí jeden ze tří pamětníků čtvrtého místa z posledního mistrovství světa na českém ledě.

S hokejem začal i kvůli Růžičkovi

Stačilo přitom, aby si talentovaného obránce Dukly Trenčín všimli čeští skauti o něco dříve a Graňák mohl oblékat český reprezentační dres. „Do Slavie jsem přišel po mistrovství světa osmnáctiletých v roce 2001. Jirka Kalous, který tenkrát trénoval českou dvacítku, projevil zájem, abych reprezentoval, ale už bylo pozdě," popisuje Graňák.

České občanství si ale současný asistent kapitána slovenského výběru přece jen vyřídil. Důvodem byly limity pro zahraniční hokejisty v české extralize. „V roce 2004, kdy byla v NHL výluka, byli ve Slavii Žigmund Pállfy, Boris Žabka a Jozef Stümpel. Tak jsem zašel na úřad a hned občanku dostal," uvedl Graňák, kterého k hokeji přivedlo osudové setkání na trenčínském zimním stadiónu.

„Bydleli jsme hned vedle zimáku, kde se tehdy hrála federální liga. Za Duklu nastupovalo hodně Čechů, mimo jiné třeba i Vláďa Růžička. I díky němu jsem pak začal hrát hokej," vzpomíná Graňák. Se svým vzorem se pak potkal o 14 let později znovu. V sezóně 2002/2003 to byl právě současný český reprezentační kouč, kdo vyslal tehdy 19letého obránce Slavie k prvnímu extraligovému zápasu na ledě ostravské ČEZ Arény. Slavia tehdy vyhrála 3:1.

Reklama

Související témata: