Hlavní obsah

Švýcary srazila zlá minuta. Američané byli k poražení, litoval Fiala

Ostrava

Prvním týmem, který se na letošním hokejovém šampionátu mohl radovat z postupu do semifinále, byli hráči USA. Ačkoliv prohrávali, nakonec třemi góly skóre otočili a v poklidném tempu dokráčeli za vítězstvím 3:1 nad Švýcarskem. Soupeři z Evropy tak vrátili dva roky starou semifinálovou porážku 0:3.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Švýcar Kevin Fiala (uprostřed) ve čtvrtfinálovém zápase proti Spojeným státům.

Článek

Švýcarští hokejisté přitom polovinu zápasu drželi proti soupeři ze Spojených států naději na postup mezi čtyři nejlepší týmy mistrovství světa. Obzvláště když jejich aktivitu z úvodu utkání podpořil ve 14. minutě pohledným průnikem mezi obránci a přesnou střelou pod horní tyčku obránce Roman Jossi. Jenomže ve druhé části nabralo utkání zcela jiný směr. Nejprve překonal Berru Smith a za necelou minutu mu poslal puk opět mezi nohy Coyle.

„Seth (Jones) a Anders (Lee) to skvěle sehráli. Mě už stačilo jen správně nastavit hůl," komentoval svou teč útočník Charlie Coyle.

Američanům po vedoucí brance narostlo sebevědomí a Švýcary už k ničemu nepustili. „Ty dva góly za necelou minutu byla ohromně důležitá chvíle. Dostali jsme utkání tam, kam jsme potřebovali a pak už to pro nás bylo mnohem jednodušší," svěřoval se Trevor Lewis.

Benjamínek v týmu Švýcarska Kevin Fiala smutnil. V zemi svých předků si o medaili nezahraje. „Je to obrovská škoda. Vedli jsme, bohužel jsme inkasovali dvakrát až velmi rychle. Američané byli k poražení," litoval Fiala.

Únavu z přesunu z Prahy podle něj Švýcaři nepociťovali, do varu je ale nedostala nečekaně poloprázdná ostravská ČEZ Aréna. „Oproti Praze to byl obrovský rozdíl. Před plným domem se hraje mnohem lépe. Je velká škoda, že lidé na toto utkání nepřišli," komentoval devatenáctiletý útočník.

I přes návštěvu necelých šesti a půl tisíce diváků v Ostravě dnes Česko mohlo oslavit divácký rekord. Na dosud odehrané zápasy základních skupin a dvě čtvrtfinále přišlo do obou hal už více jak 652 tisíc fanoušků, což je o 12 tisíc více, než kolik shlédlo celý do dneška rekordní šampionát v běloruském Minsku.

Reklama