Hlavní obsah

Ruský tisk o finálové prohře sborné: Sovětský hokej hrála Kanada

Z titulků dnešního ruského tisku čiší zklamání z výsledku finále hokejového mistrovství světa, v němž Kanada v neděli v Praze rozdrtila Rusko 6:1. Komentátoři se však utěšují, že sborná dostane novou příležitost získat titul zpátky za rok, kdy turnaj bude hostit právě Rusko. Mluvčí Kremlu označil druhé místo za čestné, zdržel se však vyjádření k předčasnému odchodu sborné z ledu ještě před hymnou soupeře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pozice brankáře Sergeje Bobrovského zcela vykresluje průběh finále MS: Rusko se pod tlakem Kanady ocitlo na kolenou.

Článek

"Proč sovětský hokej nehrajeme my, ale Kanada?" ptá se Sovětskij sport. "Lze si rvát vlasy, ale odjíždíme z Česka se stříbrem. Jsme druzí na světě. A musíme učinit závěry, proč mezi námi a Kanadou zeje taková propast. Proč ne my, ale oni hrají v sovětském stylu, budícím vzpomínky na Rudou mašinu," dodal.

Rusové velice toužili slavit vítězství, avšak "tato kanadská reprezentace byla bez slabin, dokonce bylo nepochopitelné, jak vítězí". Prý kopíruje sovětský styl: "Kanaďané hrají jako sborná SSSR za nejlepších dob. Skoro je nevylučují. A když hrajeme přesilovku, tak nás tak prohánějí, že sami uděláme faul. Obrana je jak zeď. A kombinace v útoku jsou tak půvabné, že se tají dech," konstatoval komentátor.

"Umíte si představit, že nás ničí čtvrtý kanadský útok? Chtělo by se tleskat. To je Rudá mašina 80. let. Vysoká pilotáž," ocenil. Alespoň prý, že Malkin svým gólem pocuchal nulovou bilanci kanadského brankáře v play off.

"Jsme druzí na světě. A soudě podle toho, jak jsme hráli v Praze a Ostravě, je to naše místo. Naše úroveň. Akceptujme to. A vyvoďme z toho závěry," uzavřel Sovětskij sport.

"Kanadské finále," konstatuje Sport Express a dodává, že ruský brankář Sergej Bobrovskij a jeho spoluhráči nijak nedokázali čelit soupeři, a tak neobhájili titul mistra světa.

Už před prvním vhazováním bylo podle deníku jasné, že vyhrát finále bude těžší než dokonce v Québeku 2008 (kde Rusové zvítězili v boji o zlato nad domácím výběrem 5:4 v prodloužení), jakkoli led byl neutrální a v evropském měřítku. Javorové listy disponovaly "třemi vražednými útoky olympijské úrovně" i strážcem svatyně Mikem Smithem, který si od legendárního Dominika Haška zasloužil pochvalu coby nejlepší brankář turnaje.

Navíc Kanaďané dobře věděli o ruské slabině v obraně a byli připraveni bít Rusy agresivní hrou. Rusové sice také měli trumfy, ale úspěch by podle listu vyžadoval od hráčů sehrát nejlepší zápas v životě.

Tak tvrdou "nakládačku" ještě Znarokův tým nedostal

Ještě po první třetině nebyl důvod propadat beznaději, sborná bojovala a zdálo se, že může zlomit zápas ve svůj prospěch. Ale místo toho se projevily slabiny, drobné prohry vyústily ve skóre na tabuli a tažení na obranu titulu skončilo tím, že "nás převálcoval tank".

"Ale ani výsledek 1:6 není důvodem rvát si vlasy a křičet o beznadějném rozdílu třídy oproti Kanadě," usoudil deník. Stačí si prý vzpomenout, kde byl ruský hokej před deseti lety. Nedělní finále bylo pro hvězdného Alexandra Ovečkina už jedenácté - a na tom prvním v roce 2004, také v Česku, sborná ani nedojela na play off do Prahy a skončila už v Ostravě. "Tehdejší 10. místo bylo opravdovým dnem, zatímco teď ruská reprezentace prohrála až ve finále a má před sebou domácí šampionát," uvedl Sport Express.

"Kanada předvedla Rusku mistrovskou úroveň," míní Kommersant o ztrátě titulu v souboji se soupeřem, který se ukázal pro Rusy až příliš silný. Kanaďané, kteří dokázali vyhrát všechny zápasy na turnaji, si nejlepší nechali na konec a Rusko rozdrtili. Druhá třetina se stala "noční můrou, která bude bránit usnout ještě měsíce", tak tvrdou "nakládačku" ještě tým kouče Olega Znaroka nedostal - a třetí třetina byla podle listu v podstatě zbytečná: sborná, která celkově zvládla český turnaj docela dobře, se už s titulem rozloučila.

Mluvčí Kremlu potvrdil, že finálový zápas sledoval i prezident Vladimir Putin. "Druhé místo na mistrovství světa je taky čestné," řekl Dmitrij Peskov novinářům. Nedomnívá se však, že by bylo záhodno, aby výkony sborné oficiálně hodnotilo vedení státu. "Je to druhý nejsilnější tým na světě," řekl. Odmítl ale odpovědět na dotazy týkající se odchodu sborné z ledu ještě před kanadskou hymnou, v Kremlu prý "o tom nevědí".

Reklama

Související témata: