Hlavní obsah

Další medaile z divoké vody dnes necinkne. Kajakářka Kudějová selhala, favoritka byla třetí

Tokio
Aktualizováno

Kajakářka Ricarda Funková se v Tokiu stala nečekaně olympijskou vítězkou ve vodním slalomu a vybojovala na letošních hrách první zlatou medaili pro Německo. Vysoce favorizovaná Australanka Jessica Foxová, která ovládla kvalifikaci i semifinále, dostala ve finále čtyři trestné sekundy a skončila třetí. Stříbro získala obhájkyně vítězství z Ria de Janeiro, osmatřicetiletá Španělka Maialen Chourrautová.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Kateřina Minařík Kudějová z ČR.

Článek

V bojích o medaile nečekaně chyběla Kateřina Minařík Kudějová, která po noční zdravotní indispozici obsadila v semifinále až patnácté místo a mezi elitní desítku se neprobojovala. Jedenatřicetiletá česká závodnice tak nevylepšila své umístění z Ria, kde byla před pěti lety desátá.

Finále ovládla devětadvacetiletá Funková, která již v semifinále předvedla rychlou jízdu, ale dvakrát se dotkla branky. V bojích o medaile ale předvedla při své olympijské premiéře čistou jízdu a slaví životní úspěch. Bezchybný výkon pomohl k druhému místu i Chourrautové, která zkompletovala sbírku olympijských medailí. V Riu byla zlatá, o čtyři roky dříve v Londýně třetí.

Zklamáním skončil závod pro sedmadvacetiletou Foxovou, která doposud na kanále Kasai kralovala. Ve finále sice předvedla nejrychlejší jízdu, čtyři trestné sekundy ji ale odsunuly na třetí pozici. Sedminásobná mistryně světa na kajaku i kanoi tak stále čeká na olympijské zlato. Zopakovala umístění z Ria, z Londýna 2012 má stříbro. Další šanci bude mít při olympijské premiéře disciplíny C1.

Ještě hůře dopadla Slovenka Eliška Mintálová, která byla v semifinále druhá. Ve finále minula branku číslo 18 a skončila až devátá.

Před finále

Kudějová, která byla v kvalifikaci šestá, měla dnes na kanále Kasai problémy prakticky hned od začátku a její jízda měla k ideálu daleko. Mistryně světa z roku 2015 a loňská evropská šampionka navíc dostala dvousekundovou penalizaci za dotek branky číslo 23, i bez ní by ale byla vyřazena. Bezprostředně po dojetí do cíle byla Minařík Kudějová desátá a věděla tak, že desáté místo z předešlé olympiády v Riu nevylepší. Nakonec ji podle očekávání předčilo všech dalších pět kajakářek.

Výbornou formu potvrdila Foxová, která zajela bezchybnou jízdu a o 3,33 sekundy porazila druhou Elišku Mintálovou ze Slovenska. Třetí byla i se čtyřmi trestnými sekundami Ricarda Funková z Německa.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Vodní slalom:
Ženy:
K1:
1. Funková (Něm.) 105,50 (0 trestných sekund),
2. Chourrautová (Šp.) -1,13 (0),
3. Foxová (Austr.) -1,23 (4),
4. Hornová (It.) -1,43 (2),
5. Zwoliňská (Pol.) -3,48 (4),
6. Jonesová (N. Zél.) -5,17 (0),
7. Wegmanová (Niz.) -5,83 (0),
8. Usová (Ukr.) -6,35 (0),
...
15. Kudějová (ČR) - vyřazena v semifinále.

Reklama