Hlavní obsah

Výprava KLDR nesmí za trest za neúčast na OH v Tokiu na ZOH do Pekingu

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) potrestal za neúčast na olympijských hrách v Tokiu olympijský výbor KLDR suspendací do konce roku 2022. Výprava Severní Koreje tak nebude moci startovat v únoru na zimních olympijských hrách v Pekingu.

Foto: Handout, Reuters

Prezident MOV Thomas Bach oznámil, že sportovci Severní Koreje nebudou moci startovat v únoru na zimních olympijských hrách v Pekingu.

Článek

KLDR odřekla účast v Tokiu začátkem dubna kvůli obavám z koronavirové pandemie. "Olympijský výbor KLDR byl jediný, který se nezúčastnil olympijských her v Tokiu. Na základě tohoto jednostranného rozhodnutí je národní olympijský výbor suspendován do konce roku 2022," uvedl na tiskové konferenci prezident MOV Thomas Bach.

Odmítnutím startu na hrách porušila KLDR pravidlo 27.3 olympijské charty, podle něhož má každý národní olympijský výbor povinnost zúčastnit se her vysláním svých sportovců.

Vedle zákazu startu výpravy na ZOH v Pekingu přijde olympijský výbor KLDR po dobu suspendace o finanční příspěvky od MOV a definitivně se musí rozloučit s penězi, které mu byly dosud zadržovány kvůli mezinárodním sankcím.

MOV nicméně uvedl, že pokud si někteří severokorejští sportovci zajistí kvalifikaci do Pekingu, bude se jimi jednotlivě zabývat výkonná rada MOV. Mezinárodní olympijský výbor si také vyhradil právo na přehodnocení délky suspendace.

Reklama