Hlavní obsah

Bývalý keňský ministr se vyplatil z trestu za zpronevěru peněz pro tým na OH

Bývalý keňský ministr sportu Hassan Wario a funkcionář národního olympijského výboru Stephen Soi byli za podíl na zpronevěře 800 000 dolarů (17 milionů korun) pro tým na OH v Riu de Janeiro 2016 odsouzeni k šesti, respektive 12 letům vězení. Vyhnout se mu mohou zaplacením pokuty, což Wario již udělal. Na svobodu se dostal po uhrazení 33 000 dolarů (716 000 korun). Soiovi, který byl označen za hlavního viníka, vyměřil soud mnohem vyšší částku - 935 000 dolarů (20,3 milionu korun).

Foto: Twitter

Bývalý keňský ministr sportu Hassan Wario

Článek

Ze zpronevěry peněz na dopravu do Ria a přípravu týmu byli obviněni také bývalý generální sekretář Keňského olympijského výboru Francis Paul a tři úředníci z ministerstva sportu. Tuto čtveřici soud viny zprostil.

Vládní úředníci a sportovní funkcionáři byli podezřelí ze zpronevěry stovek tisíc dolarů z částky 5,7 milionu dolarů určené pro keňskou výpravu v Riu a dalších 700 tisíc dolarů, které poskytla národní atletické federaci společnost Nike. Keňský člen rady Světové atletiky David Okeyo dostal v souvislosti s aférou v roce 2018 doživotní zákaz působení ve sportu.

Wario byl ministrem sportu v letech 2013-2018 a je nejvyšším vládním úředníkem, jenž byl v olympijském skandálu uznán vinným z korupce. V době zatčení a obvinění byl velvyslancem v Rakousku.

Reklama

Související témata: