Hlavní obsah

Američtí sportovci na ZOH v Pekingu musejí být očkovaní proti koronaviru

Američtí sportovci, kteří se příští rok zúčastní olympijských i paralympijských her v Pekingu, musejí být očkovaní proti koronaviru. Nařízení se vztahuje i na všechny členy doprovodu. Ve středu to oznámila šéfka amerického olympijského výboru Sarah Hirshlandová s tím, že pravidlo by mělo platit i na dalších hrách.

Foto: www.olympics.com

Oficiální logo Zimních olympijských her v Pekingu 2022.

Článek

"Tento krok zvýší naši schopnost vytvořit bezpečné prostředí pro naše sportovce a jejich doprovod a umožní nám obnovit stabilní plánování, přípravu a servis sportovcům," uvedla Hirshlandová v dopisu pro agenturu Reuters. Od 1. listopadu bude navíc muset být očkovaný každý, kdo bude chtít využívat sportoviště olympijského výboru USA včetně tréninkových.

Další národní olympijské výbory se zatím k takovému kroku nechystají. Zástupci skandinávských zemí či Německo očkování jen doporučují. S dalším postupem chtějí vyčkat na říjen, kdy by měla být vydána oficiální příručka pekingských her, který by měla stanovit, jaké podmínky budou vyžadovány.

Podle norského olympijského výkonu je v zemi zájem o vakcíny obecně a není potřeba stanovovat očkování jako povinnost. Ve Finsku očekávají do začátku OH proočkovanost 80 procent populace a podle informací tamního olympijského výkonu už většina sportovců, kteří o start v Pekingu usilují, má dvě dávky za sebou.

Zimní olympijské hry 2022 v Pekingu by se měly uskutečnit od 4. do 20. února. Zatím se pouze diskutuje o tom, že covidová opatření v Číně by měla být ještě přísnější než na letošních hrách v Tokiu. Nejlidnatější země planety se od začátku koronavirové pandemie, která vypukla na jejím území, uzavřela před okolím. Nepořádá žádné velké sportovní akce, pro cestující ze zahraničí je povinná třítýdenní karanténa.

Podle prvních informací je možné, že se povinné izolaci před ZOH v Pekingu vyhnou jen očkovaní účastníci. To by znamenalo prakticky povinnost očkování. Pro sportovce by bylo nemožné podat po třítýdenní izolaci adekvátní výkon, dalším aktérům by se zase cesta na hry výrazně prodražila. V Tokiu Mezinárodní olympijský výbor očkování doporučoval, ale povinné nebylo.

Reklama

Související témata: