Hlavní obsah

Čelit tlaku je výsada, míní Djokovič

Tokio

Světová tenisová jednička Novak Djokovič tvrdí, že s tlakem vyplývajícím z velkých očekávání ve sportu problémy nemá. Naopak to považuje za výsadu. "Tlak je privilegium. Žádný profesionální sport se bez tlaku neobejde. Pokud usilujete o to, abyste se dostali na vrchol, měli byste se začít učit, jak se s tlakem vyrovnat. A jak všechna tahle očekávání zvládnout na hřišti, ale i mimo něj," řekl čtyřiatřicetiletý Srb po postupu do čtvrtfinále olympijského turnaje.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Srb Novak Djokovič si v Tokiu ve třetím kole snadno poradil se Španělem Alejandrem Davidovichem

Článek

O tlaku, kterému jsou sportovci vystaveni, se nyní mluví v souvislosti s jinými hvězdami - Naomi Ósakaovou a Simone Bilesovou. Japonská tenistka se kvůli ochraně duševního zdraví na čas stáhla z turnajů a vrátila se na olympiádě. Americká gymnastka odstoupila ze stejného důvodu v Tokiu ze soutěže družstev a vynechá víceboj, v němž měla obhajovat zlato.

Djokovič je centrem pozornosti i v olympijské vesnici, kde ho ostatní sportovci často žádají o společnou fotografii či podpis. Podle svých slov se s tím dvacetinásobný grandslamový šampion naučil pracovat.

"Vyvinul jsem mechanismus, jak se s tím vypořádat tak, aby mě to nerozptylovalo a neunavilo. Mám dost zkušeností, abych pak šel na kurt a hrál nejlépe, jak umím," prohlásil tenista, který může jako první muž v historii získat tzv. Golden Slam. Ovládnout v jednom roce všechny turnaje velké čtyřky i olympiádu se dosud povedlo pouze Němce Steffi Grafové před 33 lety.

Reklama

Související témata: