Hlavní obsah

Smrtelná past na olympiádě? Tokio se bojí vysokých teplot

Tokio

Příští letní olympijské hry v roce 2020 v japonském Tokiu budou samozřejmě zahrnovat také běh na maratonskou vzdálenost. A právě o královskou vytrvaleckou distanci mají odborníci nejvíce strach. Lékaři varují před velkou pravděpodobností přílišných veder. Podle nich by mohlo dojít na trati i k úmrtím, tokijský maraton by se mohl proměnit ve smrtelnou past. Částečné řešení už mají, bude to ale boj na úrovni nejrůznějších priorit.

Foto: Profimedia.cz

Tokio bojuje s vlnami veder. (ilustrační foto)

Článek

Stále ještě existují lidé popírající globální změny klimatu či jejich souvislost s naší činností. Japonští vědci, zvláště pak lékaři, mezi ně nepatří. Už nyní varují, že se v důsledku rychlého oteplování může olympijský maraton v ulicích jejich hlavního města proměnit na rozsáhlá jatka, nebudou-li přijata příslušná opatření.

Japonské zdravotnické asociaci JMA a Tokijské zdravotnické asociaci TMA se už podařilo přemluvit organizátory her k posunutí času startu maratonu z půl osmé na sedm hodin ráno. Podle nich je ale opatření vzhledem k horkým a vlhkým letním dnům v Japonsku stále nedostatečné. Takový krok považují za stále ještě neúčinný vzhledem k ochraně zdraví závodníků i ostatních. V devět hodin ráno, kdy by byli ještě všichni závodníci na trati, totiž budou teploty v ulicích Tokia s největší pravděpodobností dosahovat hodnot kolem 40 °C. „Máme opravdu velké obavy," řekl minulý týden Kimijuki Nagašima z JMA. Podle něj jsou v ohrožení nejen samotní běžci, ale také pořadatelé, dobrovolníci i diváci. Upozornil i na to, že podle pravděpodobného scénáře by došlo k velmi rychlému přetížení místních zdravotnických zařízení i ambulantní dopravy.

Odborníci navrhují přesunout start závodu již na 5:30 ráno. „Nenavštívili bychom organizační výbor v případě, že bychom měli jen mírné obavy. Skutečně hrozí, že současný plán by pro některé lidi znamenal smrt," uvedl prezident TMA Haruo Ozaki v rozhovoru pro The Guardian. Pro případ startu v půl šesté ráno jsou odhady teplot během závodu na maximu „jen" 25-28° C. Ani toto není nijak ideální. Už v dubnu zaznamenal například maraton v Londýně úmrtí kvůli vysokým teplotám, a to rtuť teploměru tehdy nepřekročila 20 °C. Jaká bude situace za dva roky v Japonsku?

Už nyní obyvatelé Tokia hovoří o pobytu ve městě jako o „životu v sauně". Jen za červen tohoto roku zemřelo v metropoli téměř 100 lidí v souvislosti s vlnou veder. Nejvyšší teplotu naměřili meteorologové v městě Kumagaja severovýchodně od Tokia. Teploměr 23. července ukázal 41,1 °C. Olympijské hry přitom začínají 24. července 2020.

Reklama