Hlavní obsah

Vedro na olympiádě? Maraton by se mohl běžet v 800 kilometrů vzdáleném Sapporu. A to není vše

Praha

Olympijské závody v maratonu a chůzi by za rok nemusely být v Tokiu, ale v 800 kilometrů vzdáleném Sapporu. Radikální řešení kvůli očekávanému vedru navrhuje Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Dějiště zimních OH 1972 leží severně od japonské metropole a teplota by tam měla být o pět až šest stupňů nižší, což by nahrávalo silničním atletickým disciplínám.

Foto: Paul Beaty, ČTK/AP

Olympijské závody v maratonu by se mohl konat v Sapporu (ilustrační foto)

Článek

V Tokiu mohou být na přelomu července a srpna, kdy se olympiáda uskuteční, čtyřicetistupňová vedra a vysoká vlhkost. Pořadatelé kvůli tomu posunuli začátek maratonu už na šestou hodinu ranní a plánovali i další opatření, jako je třeba natření silnice na trase speciální ochlazovací vrstvou.

MOV ale nyní v zájmu ochrany zdraví sportovců navrhuje radikální řešení v podobě přesunu závodů stovky kilometrů od hlavního olympijského dění na jiný ostrov vzdálený hodinu a půl letu. Zatímco Tokio leží na ostrově Honšú, Sapporo je na Hokkaidó.

"Ukazuje to, jak vážně to bereme. Olympijské hry jsou akcí, kde mohou sportovci startovat třeba jen jednou za život, a díky tomuto opatření by jim byly vytvořeny podmínky k tomu, aby ze sebe mohli dostat to nejlepší," vysvětlil na webu insidethegames.biz prezident MOV Thomas Bach.

 I silniční závod v Sapporu?

Poděkoval za podporu vedení Světové atletiky, která se bude podílet na realizaci návrhu. Šéf mezinárodní federace Sebastian Coe přesun podporuje. "Úzce jsme spolupracovali s MOV a organizačním výborem her ohledně počasí na olympijských hrách a budeme pokračovat v této spolupráci při návrhu na přesun silničních závodů do Sappora," uvedl.

S maratony a chodeckými závody ve vedru a dusnu má atletika čerstvou negativní zkušenost ze světového šampionátu v Dauhá. Ačkoliv tam soutěže mimo stadion začínaly až před půlnocí místního času, teplota stále stoupala přes třicet stupňů Celsia, což ve spojení s extrémní vlhkostí enormně zvyšovalo náročnost závodů a neumožnilo předvádět světové výkony.

Při úvodním ženském maratonu vzdalo 28 ze 68 běžkyň a výkon novopečené šampionky Ruth Chepngetichové z Keni 2:32:43 byl nejpomalejším vítězným časem na MS vůbec. Dvacátá skončila v náročných podmínkách Češka Marcela Joglová. Na silnici se z českých reprezentantů v Dauhá představila ještě chodkyně Anežka Drahotová, která se na dvacítce protrápila k 19. místu.

Reklama

Související témata: