Hlavní obsah

Varování pro Tokio! V Řecku předčasně ukončili štafetu s olympijským ohněm

Praha
Aktualizováno

Řecká část štafety s olympijským ohněm byla den po slavnostním zapálení předčasně ukončena. Při zastávce ve Spartě přilákala nečekaně mnoho lidí, přestože národní olympijský výbor vyzýval, aby se kvůli pandemii koronaviru na trase štafety nesrocovali. Čtvrteční ceremoniál se zapálením pochodně a startem štafety v Olympii se konal bez diváků pouze před několika vybranými hosty.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Řecká část štafety s olympijským ohněm byl den po slavnostním zapálení předčasně ukončena

Článek

"Přijali jsme obtížné, ale nezbytné rozhodnutí zrušit zbytek plánované štafety na řeckém území," uvedl Řecký olympijský výbor po konzultaci s ministerstvem zdravotnictví a Mezinárodním olympijským výborem.

Větší počet diváků ve Spartě mohla přitáhnout i přítomnost hollywoodských herců Gerarda Butlera a Billyho Zanea, kteří se zapojili do štafety. "Doufám, že to bude pokračovat. Ve starověku se kvůli olympijským hrám zastavovaly války. Teď je to, jako bychom byli společně ve válce a společným nepřítelem je koronavirus," řekl Zane agentuře Reuters.

V Řecku bylo dosud potvrzeno 190 nakažených osob, jeden člověk onemocnění COVID-19 podlehl.

Organizátoři letní olympiády v Tokiu převezmou oheň podle plánu 19. března na stadionu v Aténách, kde se v roce 1896 konaly první novodobé olympijské hry. Diváci tam nebudou mít přístup.

V Japonsku by měla štafeta pokračovat podle připraveného scénáře. V pořadatelské zemi se rozběhne o týden později a do slavnostního zahájení her 24. července má zavítat do všech 47 prefektur.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články