Hlavní obsah

Sponzoři OH v Tokiu chtějí vydržet, ale zdráhají se platit navíc

Sponzoři olympijských her v Tokiu zatím plánují ve své podpoře pokračovat, ale mají obavy z požadavků na zvýšení sponzorských příspěvků kvůli zvýšeným nákladům pořadatelů po odložení her. Ukázal to aktuální průzkum deníku Mainiči Šimbun, do něhož se zapojilo 51 firem ze 67 oslovených partnerů OH v Tokiu.

Foto: Sport.cz

Sponzoři olympijských her v Tokiu zatím plánují ve své podpoře pokračovat, ale mají obavy z požadavků na zvýšení sponzorských příspěvků kvůli zvýšeným nákladům pořadatelů po odložení her.

Článek

Příspěvek sponzorů měl být podle odhadů rekordních 384 miliardy jenů (asi 83,7 miliardy korun), ale kontrakty končí na konci roku 2020. Vyprší tak před novým termínem olympijských her. Žádná z firem, které se do průzkumu zapojily, neuvedla, že by plánovala podporu ukončit. Dvacet výslovně odpovědělo, že hodlají pokračovat, dalších 23 se zatím rozhoduje a osm se k této otázce nevyjádřilo.

Zásadním faktorem ale budou případné požadavky organizačního výboru, aby se firmy zapojily do úhrady vysokých dodatečných nákladů způsobených bezprecedentním odložením her kvůli pandemii covidu-19. Devětatřicet firem uvedlo, že právě podle těchto závazků se budou rozhodovat.

Bezmála tři čtvrtiny firem také váhají kvůli pochybnostem, zda se olympijské hry příští rok vůbec uskuteční. Mezinárodní olympijský výbor i pořadatelé sice ujišťují, že hry rozhodně budou a připravují různé scénáře, ale pandemie koronaviru neutichá.

Zhruba polovina sponzorů, kteří mohli v průzkumu uvádět více možností, odpověděla, že bude záležet na jejich vlastním hospodaření. Řada ekonomických sektorů je totiž postižena opatřeními proti šíření koronaviru. Firmy se ale na druhou stranu obávají, že by na sebe případným ukončením olympijského partnerství strhly kritiku ze strany veřejnosti.

Reklama

Související témata: