Hlavní obsah

Ruským olympijským vítězům bude v Tokiu hrát Čajkovského klavírní koncert

Ruským sportovcům budou na olympijských hrách v Tokiu v případě vítězství hrát místo zakázané státní hymny úryvek z klavírního koncertu Petra Iljiče Čajkovského. Ruský olympijský výbor dnes uvedl, že jeho výběr Mezinárodní olympijský výbor (MOV) schválil.

Foto: Kim Kyung-Hoon, ČTK/AP

Olympijský oheň putuje Japonskem.

Článek

Ruští sportovci nesmějí kvůli trestu za státem organizovaný doping a manipulování s daty z moskevské laboratoře startovat dva roky na mezinárodní půdě pod ruskou vlajkou a s národními symboly. Místo hymny chtěl původně národní olympijský výbor použít válečnou píseň Kaťuša z roku 1938, to ale arbitrážní soud CAS zamítl.

V březnu pak Rusové přišli s návrhem Čajkovského skladeb a MOV jim dal svolení využít pro ceremoniály úryvek z klavírního koncertu č. 1, jenž patří k nejpopulárnějším dílům tohoto druhu.

"K dnešku tak má náš olympijský tým všechny prvky své identity," uvedl v tiskovém prohlášení prezident Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov. "Máme vlajku Ruského olympijského výboru s naší trikolórou, naši oficiální výstroj - lehce rozpoznatelnou našimi krajany a fanoušky z jiných zemí - bez nápisu a nyní máme i hudební doprovod," pochvaloval si.

Úryvky z Čajkovského skladeb zazněly místo ruské hymny už na některých rychlobruslařských soutěžích v této sezoně. Na většině dalších světových šampionátů, které se po vynesení trestu konaly, byly pro ruské sportovce použity znělky jednotlivých akcí.

Reklama

Související témata: