Hlavní obsah

Nejstarší obyvatelka planety nakonec olympijský oheň neponese

Nejstarší žijící člověk na světě Kane Tanakaová, které je 118 let, se nezapojí do štafety s olympijským ohněm, jak plánovala. Její odstoupení potvrdili zástupci organizačního výboru OH v Tokiu. Vzhledem k rostoucímu počtu případů koronaviru v Japonsku se nejedná o překvapivé rozhodnutí. Tanakaová je sice v dobrém zdravotním stavu, ale po účasti ve štafetě by musela na dva týdny do karantény.

Foto: Profimedia.cz

Nejstarší žijící člověk na světě Kane Tanakaová

Článek

Olympijskou pochodeň měla nést 11. května v Šimě v prefektuře Fukuoka, měli ji doprovázet členové rodiny. Nakonec ji lidé v této roli neuvidí, oznámili organizátorům příbuzní. "Je to škoda, protože jsem chtěla, aby lidé cítili naději, když ji uvidí, jak vesele nese pochodeň," řekla deníku Mainiči Šimbun její pravnučka Junko Tanakaová.

Nejstarší členkou olympijské štafety tak zůstane ve svých 109 letech Šigeko Kagawaová, která v dubnu nesla olympijský oheň ve městě Nara. Pochodeň je nyní na cestě ze souostroví Okinawa na jeden z hlavních japonských ostrovů Kjúšú.

Štafetu kvůli rychlejšímu šíření koronaviru, kterému Japonsko čelí v uplynulých týdnech, provázejí různé změny a omezení. Měla by pokračovat ve středu v prefektuře Kumamoto, přičemž organizátořiuž oznámili, že její závěrečnou část přesunou z městských ulic do tamního hradu.

Reklama

Související témata: