Hlavní obsah

Polovina Japonců si myslí, že se OH v Tokiu v létě uskuteční

Tokio

Japonská veřejnost je rozdělená v názoru, zda se olympijské hry v Tokiu za necelé dva měsíce uskuteční. V posledním průzkumu, který koncem minulého týdne provedl deník Jomijuri Šimbun, si polovina respondentů myslela, že olympiáda v létě bude. Na druhou stranu osmačtyřicet procent dotázaných se domnívá, že OH budou definitivně zrušeny.

Foto: Naoki Ogura, Reuters

Olympijské hry v Tokiu mají přímo v Japonsku hodně odpůrců.

Článek

Vznáší se nad nimi otazník kvůli pokračující pandemii koronaviru. Samotné Japonsko se nyní potýká se čtvrtou vlnou a v Tokiu a některých dalších oblastech platí nouzový stav. V zájmu ochrany zdraví už japonská strana zakázala účast zahraničních fanoušků. O přítomnosti těch domácích přímo na sportovištích by se mělo rozhodnout do konce června. V posledním průzkumu čtvrtina Japonců předpovídala, že se olympijské soutěže uskuteční bez diváků.

Mezinárodní olympijský výbor, pořadatelé i japonští vládní představitelé ujišťují, že mimořádná opatření s intenzivním testováním a minimalizací kontaktu sportovců a dalších aktérů s japonskou veřejností zajistí bezpečný průběh her.

"Přijetí takových opatření na ochranu před infekcí pro sportovce a další lidi kolem olympijských her, aby se sportovci z celého světa mohli bezpečně účastnit a abychom chránili zdraví a životy našich občanů, je nezbytnou podmínkou konání olympiády," řekl poslancům premiér Jošihide Suga. Navzdory tomuto soustavnému ujišťování většina respondentů považovala naplánovaná opatření za nedostatečná.

Na stranu pochybujících se minulý týden přidala členka Japonského olympijského výboru Kaori Jamagučiová. Bronzová olympijská medailistka v judu ze Soulu 1988 řekla, že Japonci byli zahnáni do kouta a jsou okolnostmi nuceni pořádat olympiádu přes odpor veřejnosti. "Na co a pro koho tyhle olympijské hry budou? Myslím si, že jsme už propásli šanci je zrušit," napsala agentuře Kjódó.

Odložené olympijské hry v Tokiu by měly začít 23. července.

Reklama

Související témata: