Hlavní obsah

Žena se pokusila uhasit olympijskou pochodeň střelbou z pistolky

Mito/Praha

Střelbou proti Olympiádě. Netradiční způsob vyjádření nesouhlasu proti pořádání her v Tokiu zvolila Japonka Kayoko Takahašiová. Protestující žena navštívila slavnostní štafetu v městě Mito a olympijskou pochodeň se pokusila uhasit vodní pistolkou. Podle zahraničních médií byla Takahašiová za své jednání zadržena japonskou policií.

Japonka Kayoko Takahašiová střílí z dětské pistolky na olympjskou pochodeň

Článek

Video s činem třiapadesátileté ženy se na internetu stalo virálním. Takahašiová na něm vykřikuje hesla jako „ne olympiádě" a „zastavte hry", olympijskou pochodeň se přitom snaží uhasit střelbou z dětské vodní pistolky.

Zaměstnanci bezpečnostní agentury se jejímu jednání snaží zabránit hradbou vlastních těl. Žena sice oheň vodní sprchou zasáhla, pochodeň se jí ale uhasit nepodařilo.

Olympiáda v Tokiu začne v pátek 23. července. Část japonských občanů proti pořádání her protestuje kvůli obavám ze zhoršení pandemické situace v zemi.

Petici proti pořádání her na webu chenge.org podepsalo už 310 000 lidí. Průzkum agentury Kjódó ukázal, že zrušení olympiády v květnu požadovalo 30,8 procenta lidí a 86 procent se obávalo, že kvůli olympijským a paralympijským hrám se koronavirová situace v zemi opět zhorší.

Japonsko navíc podle očekávání prodloužilo stav nouze. Většina soutěží a akcí včetně zahajovacího ceremoniálu se tak bude muset uskutečnit bez diváků.

Reklama

Související témata: