Hlavní obsah

Fokus beachvolejbalistek: Mrštné Japonky i tokijská sauna

Praha

V japonském pařáku napravit výsledek z písku na legendární Copacabaně v Rio de Janeiru. To je jasný cíl plážových volejbalistek Markéty Nausch Slukové a Barbory Hermannové pro nadcházející olympijské hry v Tokiu. Na co se české hráčky před pátečním odletem do dějiště her koncentrují nejvíc?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Beachvolejbalistky Markéta Nausch Sluková (vlevo) a Barbora Hermannová před odletem na olympijské hry do Tokia.

Článek

„Plážový volejbal je těžký sport, taktický, ovlivnitelný podmínkami. A olympijský turnaj je specifický, proti všem ostatním stojí na piedestalu. Rády bychom vylepšily umístění z Ria, kde jsme vypadly v předkole play off, ale s ohledem na obsazení turnaje je všechno otevřené a vyrovnanější než kdy jindy," přemítala na posledním setkání s novináři před cestou do Japonska Nausch Sluková.

Do turnaje v Tokiu vstoupí celkem čtyřiadvacet párů rozdělených po čtyřech v šesti skupinách. Do vyřazovacích bojů pak postupují z každé skupiny přímo první dva týmy a čtyři nejlepší ze třetích míst se utkají v předkole, v němž Češky ztroskotaly v Riu a obsadily konečnou sedmnáctou příčku.

Jaký vývoj očekávají ve své skupině F v Tokiu? „Švýcarky Betschartová, Hüberliová jsou podle mě favoritky na první místo. V posledních dvou letech mají konstantní výsledky, my jsme s nimi letos dvakrát prohrály. Dál stojí v cestě Němky Kozuchová s Ludwigovou, jejíž vizitka olympijské vítězky a mistryně světa i Evropy hovoří za vše. Ale letos jsme s nimi prohrály těsně v tie breaku," popisovala Hermannová.

V turnajové matematice bude klíčový každý získaný bod a rovněž zápas s domácím párem Išiiová, Murakamiová. „Když jsem viděla nalosování, tak mi blesklo hlavou, že jejich menší vzrůst je pozitivem. Negativní je, že budou hrát doma a v podmínkách, na které jsou zvyklé. Jejich hra navíc připomíná squash. Uběhají vás, pořád vracejí balony, donutí vás výměnu zkazit," líčila Nausch Sluková.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Beachvolejbalistky Markéta Nausch Sluková (vlevo), trenér Simon Nausch a Barbora Hermannová.

„Jsou to takové mrštné myšky. Mají perfektně zvládnutou hru v poli a jsou schopné být v místech, kde byste je nečekali. A i když jsou o půl hlavy menší, tak mají perfektně vypilované podání. Právě na jejich servis jsme se speciálně připravovaly," doplnila Hermannová.

A kromě japonských soupeřek se české hráčky už dopředu připravovaly na dusné klima, které účastníky her v Tokiu čeká. „Konzultovaly jsme možnosti i s lékaři. Překvapivé bylo, že možná nejdůležitější je zvládnout podmínky v hlavě. Fyzicky je to prakticky nemožné, to bychom musely strávit v Japonsku měsíc na aklimatizačním kempu. Což za současných okolností nepřipadalo v úvahu," podotkla Nausch Sluková. „Dřív jsem s podobným typem počasí měla problémy, ale cítím, že mi pomohlo cvičení hot jógy," dodala Hermannová.

Do dějiště her české plážové volejbalistky odletí v pátek spolu s další skupinou olympioniků leteckým speciálem, první zápas proti japonskému páru je čeká 24. července.

Měnili jen baterie
Tradiční předvoj v čele s šéfem české mise Martinem Doktorem v Tokiu finišuje s přípravou bydlení sportovců, kteří se na konci týdne nastěhují do olympijské vesnice. Podle dvojnásobného zlatého medailisty z Atlanty 1996 ale na rozdíl od předchozích her v Rio de Janeiru proběhlo předání místa vyhrazeného pro českou výpravu bez zádrhelů.
„Zatímco v Brazílii jsme z téměř čtyř desítek apartmánů převzali jen sedmnáct, tady jsme našli drobný nedostatek v jediném pokoji - v ovladači klimatizace byly špatné baterie,“ hlásil z Tokia Doktor.
První část české výpravy už rovněž okusila přísná protiepidemická opatření, která Japonci striktně nastavili. „Všude se nosí roušky, dodržují se vzdálenosti, místa v jídelně oddělují přepážky z plexiskla. Při vstupu se měří teplota, každý den se odevzdávají vzorky slin na testy. Jsem zvědavý, jak to budou organizátoři stíhat, až se sjedou sportovci,“ dodal vedoucí české výpravy.

Reklama