Hlavní obsah

Americkou vlajku ponesou basketbalistka Birdová a baseballista Alvarez

Tokio

Vlajkonoši americké výpravy při pátečním zahájení olympijských her budou hvězdná basketbalistka Sue Birdová a baseballista Eddy Alvarez. Oba jsou medailisty ze soutěží pod pěti kruhy, ale zatímco Birdová dovedla čtyřikrát za sebou americký výběr ke zlatu, Alvarez vybojoval před sedmi lety stříbro na zimních hrách Soči jako člen štafety rychlobruslařů na krátké dráze.

Foto: Chase Stevens, ČTK/AP

Americká basketbalistka Sue Birdová při přípravě s Nigérií.

Článek

Čtyřicetiletá Birdová je druhou americkou basketbalistkou v historii, které se dostalo cti nést zástavu. Tou první byla v roce 2004 Dawn Staleyová, jež je v současnosti trenérkou amerického výběru. V Aténách 2004 Birdová na olympiádě debutovala.

O devět let mladší Alvarez se po rychlobruslařské kariéře vrátil k baseballu a vloni debutoval v zámořské lize MLB v týmu Miami Marlins, letos hrál ale jen nižší soutěž. Americkou vlajku ponese jako první baseballista. Jeho sport se na program her vrátil po vyřazení z předchozích dvou olympiád. Pokud by se americkým baseballistům podařilo získat medaili, byl by teprve třetím sportovcem své země, který bude mít cenný kov z letních i zimních her. To dosud dokázali jen Eddie Egan (box a boby) a Lauryn Williamsová (atletika a boby).

Američané budou mít v Tokiu v akci 613 sportovců. To je druhá největší výprava po rekordním týmu z domácích her v Atlantě 1996, který tehdy tvořil 648 sportovců.

Reklama

Související témata: