Hlavní obsah

Fantazie! Česko slaví v Tokiu druhou medaili. Choupenitch vybojoval bronz

Aktualizováno

Česko oslavuje druhou olympijskou medaili z her v Tokiu. Po dlouhých 113 letech se z ní raduje tuzemský šerm. Senzační bronz totiž vybojoval fleretista Alexander Choupenitch, když v bitvě o třetí místo vyhrál nad domácím Japoncem Takahirem Šikinem. Výrazně tak vylepšil vystoupení z Ria de Janeiro, kde vypadl v prvním kole.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Alexander Choupenitch v emocích bezprostředně po zisku olympijského bronzu.

Článek
Fotogalerie

Čeští šermíři dosud v historii OH získali dva bronzy, o které se v roce 1908 v Londýně postarali Vilém Goppold z Lobsdorfu a družstvo šavlistů.

Sedmadvacetiletý brněnský rodák s běloruskými kořeny Choupenitch v Tokiu postupně porazil Španěla Carlose Llavadora, Němce Petera Joppicha a Egypťana Muhammada Hamzu. V duelu o bronz měl bronzový medailista z mistrovství Evropy 2018 od počátku navrch, nakonec zvítězil 15:8.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Alexander Choupenitch po výhře nad Němcem Joppichem a postupu mezi nejlepší osmičku fleretistů.

Choupenitch proti Šikinemu, který je v žebříčku na 12. místě o 14 příček výš než český šermíř, zaznamenal prvních pět zásahů a brzy vedl 8:1. Japonec snížil na 4:8, ale víc už se přiblížit nedokázal. Svěřenec italského trenéra Stefana Cerioniho, jenž Šikineho porazil i v dosud jediném vzájemném duelu, napotřetí využil příležitost k ukončení zápasu.

V druhém kole Choupenitch proti Llavadorovi výtečně začal a dostal se do vedení 5:1. Bronzový medailista z mistrovství světa 2018 vyrovnal na 6:6, český reprezentant ale reagoval sérií pěti zásahů a Španěla pak už nechal jen snížit na 13:11. Poslední dva body patřily jemu.

Naopak s čtyřnásobným mistrem světa Joppichem Choupenitch zpočátku prohrával, po soupeřově žluté kartě se ale rozjel a po šesti bodech v řadě vedl 10:5. Osmatřicetiletý Joppich, který v předchozím kole vyřadil amerického obhájce stříbra z Ria Alexandera Massialase, dokázal otočit stav na 13:12, ale závěr znovu lépe zvládl český šermíř.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Ve čtvrtfinále si pak poměrem 15:9 poradil s Hamzou. Dvacetiletý egyptský talent předtím zastavil zkušeného Itala Andreu Cassaru, jenže v duelu s Choupenitchem od začátku ztrácel. Český reprezentant si vybudoval pětibodový náskok a po 17 minutách dokráčel k dalšímu postupu. S někdejším juniorským mistrem světa Cheungem po nevydařeném začátku semifinálového duelu prohrával už 2:7, dokázal vyrovnat, ale dalších šest zásahů si připsal výše nasazený soupeř. Cheung Ka Long si poté dokráčel až pro olympijské zlato. Ve finále zdolal obhájce zlata z Ria Garozza 15:11. Hongkong má díky němu druhé olympijské zlato v historii.

Zlato v soutěži šavlistek vybojovala Ruska Pozdňakovová

Zlato v soutěži šavlistek na OH vybojovala Ruska Sofia Pozdňakovová. Ve finále zdolala krajanku Velikou, která má po Londýnu a Riu třetí stříbro.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Šerm:
Muži - fleret:
2. kolo:
Choupenitch (ČR) - Llavador (Šp.) 15:11
Osmifinále:
Choupenitch - Joppich (Něm.) 15:13
Čtvrtfinále:
Choupenitch - Hamza (Eg.) 15:9
Semifinále:
Cheung Ka Long (Hong.) - Choupenitch 15:10
Finále:
Cheung Ka Long (Hong.) - Garozzo (It.) 15:11
O 3. místo:
Choupenitch (ČR) - Šikine (Jap.) 15:8.
Další pořadí:
5. Lefort (Fr.), 6. Abúelkásim, 7. Hamza (oba Eg.), 8. K. Borodačov (Rus.).
Ženy - šavle:
Finále:
Pozdňakovová - Veliká (obě Rus.) 15:11
O 3. místo:
Brunetová (Fr.) - Mártonová (Maď.) 15:6
Další pořadí:
5. Zagunisová (USA), 6. Čchien Ťia-žuej (Čína), 7. Nikitinová (Rus.), 8. Dajibekovová (Uzb.)

Reklama

Související témata: