Hlavní obsah

Německo - Pobřeží slonoviny 1:1Obhájci stříbrných medailí končí ve skupině

Aktualizováno

Fotbalisté Německa se s olympijským turnajem překvapivě rozloučili už po skupině. Obhájci stříbrných medailí z Ria de Janeiro v závěrečném třetím utkání skupiny D jen remizovali s Pobřežím slonoviny 1:1 a obsadili nepostupové třetí místo. Z první příčky prošli do vyřazovacích bojů Brazilci, kteří útočí na druhé zlato po sobě. Vypadla i Francie, z evropských týmů postoupilo do čtvrtfinále jen Španělsko.

Foto: Profimedia.cz

Fotbalisté Německa nepostoupili ze skupiny

Článek

Němci prožili nešťastný turnaj. Svěřenci trenéra Stefana Kuntze dostali v prvních dvou zápasech červené karty a v rozhodujícím souboji o postup s Pobřežím slonoviny si pro změnu dali vlastní gól. V 67. minutě zamířil do vlastní sítě obránce Benjamin Henrichs. Za šest minut povedenou střelou z přímého kopu srovnal Eduard Löwen, ale vítězný gól už favorit nepřidal.

"Naše možnosti byly omezené, hlavně co se týče univerzálnosti hráčů. Ale tým do toho dal opravu všechno a může být na sebe hrdý," uvedl německý trenér Kuntz.

Brazilci ovládli skupinu s bilancí dvou výher a jedné remízy. Největší favorit na zlato v minulém zápase ztratil body s Pobřežím slonoviny, ale proti Saúdské Arábii se vrátil na vítěznou vlnu. Zápas rozhodl v poslední čtvrthodině dvěma góly Richarlison z anglického Evertonu, který se s pěti brankami dostal do čela střelecké tabulky turnaje.

Už ve skupině vypadla vedle Německa také Francie, která utrpěla debakl 0:4 s Japonskem. Domácí poslala do vedení jedna z hvězd útočník Takefusa Kubo, který patří Realu Madrid a v minulých letech hostoval v jiných španělských klubech. Trefil se také obránce Hiroki Sakai, ještě v minulé sezoně hráč Marseille. Japonci jako jediní ve skupině neztratili ani bod. Do čtvrtfinále je doprovodilo Mexiko.

Ze čtyř evropských účastníků turnaje prošlo do vyřazovací fáze jen Španělsko. Svěřenci trenéra Luise de la Fuenteho až v 87. minutě utkání s Argentinou poprvé na turnaj inkasovali, remíza 1:1 jim ale ve vyrovnané skupině stačila k prvnímu místu a postupu. Pokud by Španělé obdrželi ještě jednu branku a prohráli by, skončili by překvapivě už ve skupině. Spolu s nimi prošel do vyřazovacích bojů Egypt.

Poprvé v historii postoupil do čtvrtfinále olympijských her Nový Zéland. K udržení postupového druhého místo ve skupině B mu stačila s Rumunskem bezbranková remíza. Tabulku ovládla Jižní Korea, která proti Hondurasu beze zbytku využila více než poločas trvající přesilovku a zvítězila vysoko 6:0. Asijský celek zahrával nezvykle tři penalty, hattrickem se blýskl Hwang Ui-Čo.

Mužský fotbalový turnaj na olympiádě je tradičně pro hráče do 23 let, vzhledem k odložení olympiády z loňska byl limit o rok zvýšen. Týmy smějí nominovat tři hráče bez věkového omezení.

Výsledky fotbalu mužů na OH v Tokiu
Fotbal:
Muži:
Skupina A:
JAR - Mexiko 0:3 (0:2)
Branky: 18. Vega, 45. Romo, 60. Martín.
Francie - Japonsko 0:4 (0:2)
Branky: 27. Kubo, 34. Sakai, 70. Mijoši, 90.+1 Maeda.
Skupina B:
Rumunsko - Nový Zéland 0:0
Jižní Korea - Honduras 6:0 (3:0)
Branky: 12. z pen., 45.+5 a 52. z pen. Hwang Ui-čo, 19. Won Tu-če z pen., 64. Kim Čin-ja, 82. I Kang-in.
Skupina C:
Španělsko - Argentina 1:1 (0:0)
Branky: 66. Merino - 87. Belmonte.
Austrálie - Egypt 0:2 (0:1)
Branky: 44. Raján, 85. Hamdí.
Skupina D:
Saúdská Arábie - Brazílie 1:3 (1:1)
Branky: 27. Al-Amrí - 76. a 90.+3 Richarlison, 14. Cunha.
Německo - Pobřeží slonoviny 1:1 (0:0)
Branky: 73. Löwen - 67. vlastní Henrichs.

Reklama

Související témata: