Hlavní obsah

Gymnastický víceboj ovládl v Tokiu Japonec Hašimoto a navázal na Učimuru

Tokio

Novým gymnastickým králem je Japonec Daiki Hašimoto. Domácí reprezentant ovládl na olympijských hrách v Tokiu víceboj a navázal na triumfy krajana Koheie Učimury z Londýna 2012 a Ria de Janeiro 2016.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Japonec Daiki Hašimoto slaví olympijské zlato v gymnastice.

Článek

Devatenáctiletý olympijský debutant Hašimoto získal za cvičení na šesti nářadích celkově 88,465 bodu a porazil o čtyři desetiny Číňana Siao Žuo-tchenga, mistra světa z roku 2017. Na bronzové příčce skončil úřadující světový šampion ve víceboji Nikita Nagornyj, jenž v pondělí slavil s ruským týmem zlato v soutěži družstev.

Stříbrný z týmů Hašimoto si ve vyrovnaném závodě, v němž měli před závěrečnou šestou rotací šanci na vítězství čtyři gymnasté, zajistil zlato skvělým cvičením na hrazdě. Za výkon v královské disciplíně získal nejvyšší známku dne 14,933 a předstihl do té doby vedoucího Siao Žuo-tchenga. Čínský tým následně podal podnět k přezkoumání jeho bodového ohodnocení, které považoval za nízké.

"Jestli jsem Učimurův nástupce? Musíme vzít to, co nám dal, zlepšit to a posunout japonskou gymnastiku dál. Já jsem rád, že se mi povedlo ho napodobit tím, že jsem vyhrál víceboj," řekl Hašimoto s úsměvem. "Necítím žádný tlak, jenom napětí. Na konci jsem bojoval už jen sám se sebou. Snažil jsem se si to poslední vystoupení užít," prohlásil mladý gymnasta.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Japonec Daiki Hašimoto provádí cvik na bradlech.

Nagornyj nenavázal na předloňský světový titul ani pondělní triumf v družstvech a už během soutěže dával svou nespokojenost najevo. "Mohl jsem vyhrát, měl jsem být lepší. Rozhodčí byli férové, byla to jenom moje chyba, že jsem to nezvládl," uvedl ruský závodník, který před posledním cvičením přišel sportovně Hašimota povzbudit. "Fandil jsem mu. Věděl jsem, že na to má. Říkal jsem mu: ty to dáš."

Sobotní kvalifikaci víceboje absolvoval i český reprezentant David Jessen a obsadil 57. místo.

Úřadující dvojnásobný vícebojařský šampion Učimura se po řadě zranění v Tokiu soustředil pouze na hrazdu, ale do finále se nekvalifikoval. O medaile na jednotlivých nářadích se bude v Tokiu bojovat od neděle do úterý, ještě předtím ve čtvrtek absolvují finále víceboje ženy.

Výsledky sportovní gymnastiky na OH v Tokiu
Sportovní gymnastika:
Muži - víceboj:
1. Hašimoto (Jap.) 88,465
2. Žuo-tcheng (Čína) 88,065
3. Nagornyj (Rus.) 88,031
4. Sun Wej (Čína) 87,798
5. Kitazono (Jap.) 86,698
6. Dalalojan (Rus.) 86,248
7. Tang Chia-Hung (Tchaj-wan) 84,798
8. Hall (Brit.) 84,598
... v kvalifikaci 57. Jessen (ČR) 75,331

Reklama