Hlavní obsah

Čeští reprezentanti v jezdecké všestrannosti se do finále neprobojovali

Tokio/Praha

Čeští reprezentanti v jezdecké všestrannosti Miloslav Příhoda a Miroslav Trunda se při olympijském debutu do pětadvacetičlenného finále neprobojovali. Příhoda nasbíral ve čtyřdenní soutěži složené z drezury, terénní jízdy a dnešního parkuru dohromady 68,40 trestného bodu a obsadil s valachem Ferreolusem 33. místo. Trunda skončil s klisnou Shutterflyke s počtem 101,70 bodu devětatřicátý.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Závodník v jezdecké všestrannosti Miroslav Trunda provádi drezuru v olympijské soutěži.

Článek

Novou olympijskou šampionkou je Němka Julia Krajewská, jež vyhrála s klisnou Amande de B'Neville. Stala se tak první ženou v historii, která brala zlato v individuálním závodě ve všestrannosti. Druhý skončil Brit Tom McEwen s valachem Toledo de Kerser, bronz získal Australan Andrew Hoy, jenž vedl valacha jménem Vassily de Lassos. Obhájce prvenství Michael Jung byl osmý. Soutěž družstev vyhrála Velká Británie před Austrálií a Francií.

Čeští jezdci vstupovali do závěrečného vystoupení v parkuru už jen s malou šancí na postup. Příhodovi patřilo 36. místo, Trunda byl dokonce sedmačtyřicátý. Jednatřicetiletý rodák z Kutné Hory Příhoda ale zajel povedený program, inkasoval jen čtyři trestné body a polepšil si v konečném pořadí o tři příčky. Od první pětadvacítky jej dělilo 21,20 trestného bodu.

"Finálový parkur jsem si užil. Trochu mě mrzí, že jsme v cross country dostali tolik trestných bodů, dnes tak už nebylo moc o co jezdit. I když jsme předvedli slušný výkon za jednu chybku, tak už nás to nikam moc neposunulo. Jsem ale strašně moc rád, jak kůň skákal, jak byl plný síly a vypořádal se nejen s podmínkami ale i celou soutěží," řekl České televizi Příhoda.

Také o šest let starší Trunda se vyvaroval na závěr větších chyb, dostal pouze 12 trestných bodů a po odstoupení některých soupeřů se posunul do první čtyřicítky. "Klisna byla hodně unavená, takže jsem za tři shozy rád. Není to sice její standardní výsledek, ale vzhledem k tomu, že máme za sebou těžký kros a další podmínky, těší mě, jak to dopadlo a že jedeme se zdravými koni domů," uvedl Trunda.

Z českých jezdců se do olympijských her zapojí v úterý také Aleš Opatrný, Anna Kellnerová a Kamil Papoušek, kteří budou startovat v parkuru. O tři dny později je na programu týmová soutěž, do níž reprezentační výběr zasáhne po 85 letech.

Výsledky jezdectví na OH v Tokiu
XXXII. letní olympijské hry v Tokiu,
Jezdectví - všestrannost
Jednotlivci - konečné pořadí:
1. Krajewská (Něm./kůň Amande de B'Neville) 26,00
2. McEwen (Brit./Toledo de Kerser) 29,30
3. Hoy (Austr./Vassily de Lassos) 29,60
4. Tomoto (Jap./Vinci de la Vigne) 31,90
5. Townend (Brit./Ballaghmor Class) 32,40
6. Touzaint (Fr./Absolut Gold) 33,90
7. Six (Fr./Totem de Brecey) 35,20
8. Jung (Něm./Chipmung Frh) 36,10
...33. Příhoda (ČR/Ferreolus) 68,40
39. Trunda (ČR/Shutterflyke) 101,70 - nepostoupili do finále
Družstva - konečné pořadí:
1. Británie (Townend/kůň Ballaghmor Class, McEwen/Toledo de Kerser, Collettová/London 52) 86,30
2. Austrálie (Hoy/Vassily de Lassos, McNab/Don Quidam, Rose/Virgil) 100,20
3. Francie 101,50 (Six/Totem de Brecey, Touzaint/Absolut Gold, Laghouag/Triton Fontaine)
4. Německo 114,20
5. Nový Zéland 116,40
6. USA 125,80
7. Itálie 144,80
8. Irsko 177,00.

Reklama

Související témata: