Hlavní obsah

Šok pro Špotákovou i další oštěpařky

Aktualizováno

Dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková nezvládla v Tokiu kvalifikaci. Hodila jen 60,52 metru a v pátečním finále bude scházet. Nepostoupily ani další dvě české oštěpařky Nikola Ogrodníková a Irena Gillarová. Bez českého zastoupení bude olympijské finále oštěpařek poprvé od Atlanty 1996. V dopoledním programu z šestice českých atletů uspěla jen Lada Vondrová, která postoupila do semifinále běhu na 400 metrů v osobním rekordu 51,14 sekundy.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Barbora Špotáková při kvalifikaci oštěpu.

Článek
Fotogalerie

Čtyřicetiletá Špotáková při pátém olympijském startu měla hodně nepovedený první pokus, který si ani nenechala změřit. Ve druhém sice přehodila hranici šedesáti metrů, ale stačilo to jen na 14. místo. K postupu jí chybělo 42 centimetrů. "Nepovedlo se všechno. Nebylo tam spojení, které potřebujete, aby to střílelo, a mně to nestřílelo vůbec. Hrozně těžko se to dá změnit v kvalifikaci. Tam máte jen tři hody," komentovala světová rekordmanka Špotáková svůj výkon.

Ogrodníková, pátá žena letošních světových tabulek, vstoupila do kvalifikace jako první z českého tria. První pokus mířil ke kvalifikačnímu limitu 63 metrů, ale přešlápla a pak už se k němu nepřiblížila. Hod jen tři centimetry za značku šedesáti metrů na finále stačit nemohl. Zdravotní problémy ji neomezovaly. "Nemůžu se vymlouvat na nic, nic mě nelimitovalo, nic nebolelo, prostě jsem jen nedokázala zopakovat první hod. Ono je to těžké, když máte tři rány. Možná, kdybych měla ještě dva pokusy... Takhle ta hlava působí víc," litovala.

Nepostoupila ani Gillarová, která alespoň zaznamenala svůj nejlepší letošní výkon 59,16. Nejdelší hod předvedla Polka Maria Andrejczyková - 65,24 m.

Vondrová ubrala pět setin z času, jímž před třemi týdny v Tallinnu vyhrála mistrovství Evropy do 23 let. Za vítězkou rozběhu, majitelkou devíti olympijských medailí Američankou Allyson Felixovou, v cílové rovince stáhla ztrátu a skvělým finišem proklouzla do semifinále. "Běhalo se mi tady fakt dobře a věděla jsem, že mám na to běžet dobře, a povedlo se to," radovala se. Bezprostředně po doběhu nevěděla, jestli má jistý postup. "Věděla jsem, že tam bude fotofiniš, a jenom jsem se modlila, ať ty setinky jsou konečně na mojí straně, protože na tohle mívám smůlu," líčila čtvrtkařka, která navázala na předloňské semifinále z MS v Dauhá.

Juniorská mistryně světa Barbora Malíková se při prvním velkém seniorském startu naopak nepřiblížila času 51,23, jímž v Tallinnu získala stříbro. Ve svém rozběhu, který byl ze všech nejrychlejší, doběhla šestá za 52,83 a celkově obsadila 34. místo. Po mistrovství republiky, kde splnila olympijský limit, a šampionátu v Tallinnu jí už nezbyly síly. "Byla dlouhá sezona, já jsem to asi úplně nezvládla a budu muset přitrénovat do další sezony, abych zvládla takovéhle závody, které nejsou úplně na začátku sezony," řekla.

Po ME do 23 let měla navíc pauzu kvůli nachlazení a naplno netrénovala ani v Tokiu. "Když jsem přijela sem, tak mě něco bolelo u kotníku, tak jsem zase dva tři tréninky vynechala nebo šla hodně lehčeji a nebyl tam žádný trénink, kterým bych se úplně připravila. S trenérkou jsme doufaly v to, že to, co jsme naběhaly, ještě vydrží. Ale holt už sezona byla dlouhá," dodala atletka, která po OH vyrazí studovat do USA.

Obhájkyně zlata Shaunae Millerová-Uibová z Baham hladce vyhrála svůj rozběh za 50,50 a ještě šetřila síly na večerní finále na poloviční trati.

Sprinter Jan Jirka byl v rozběhu na 200 metrů diskvalifikován kvůli vyšlápnutí z dráhy. Čas 21,00, jímž o 55 setin zaostal za svým letošním českým rekordem ze Zlína, by stejně na postup nestačil.

Portugalský trojskokan Pedro Pichardo předvedl pokus dlouhý 17,71 metru, což byl nejlepší kvalifikační výsledek olympijské historie. Jen těsně z dvanáctého místa se do finále dostal bronzový medailista z mistrovství světa Hugues Zango z Burkiny Faso, který letos jako první v hale skočil za osmnáct metrů. Tentokrát pro něj zůstala nepřekonatelná sedmnáctimetrová hranice.

V rozbězích na 1500 metrů byl nejrychlejší Belgičan Ismael Debjani. Mezi vyřazenými je prostřední z norské bratrské dvojice Filip Ingebrigtsen, mistr Evropy z roku 2016. Jeho mladší bratr a evropský rekordman Jacob v semifinále bude. Už dříve oznámil, že 5000 metrů nepoběží, přestože i tady drží evropský rekord.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Atletika:
Rozběhy a kvalifikace:
Muži:
200 m (vítr -0,4 m/s):
1. Bednarek (USA) 20,01
...
Jirka (ČR) diskvalifikován
1500 m:
1. Debjani (Belg.) 3:36,00
trojskok:
1. Pichardo (Portug.) 17,71
Ženy:
400 m:
1. Paulinová (Dom. rep.) 50,06
...
12. Vondrová 51,14 - postoupila do semifinále
34. Malíková (obě ČR) 52,83 - nepostoupila do semifinále
oštěp:
1. Andrejczyková (Pol.) 65,24
...
14. Špotáková 60,52
16. Ogrodníková 60,03
19. Gillarová (všechny ČR) 59,16 - nepostoupily do finále

Reklama