Hlavní obsah

Irieová vybojovala na OH pro Japonsko první zlato z ženského boxu

Tokio

Japonská boxerka Sena Irieová porazila ve finále olympijského turnaje ve váhové kategorii do 57 kg mistryni světa Nesthy Peteciovou z Filipín a pro pořadatelskou zemi vybojovala první zlato z ženského boxu v historii. V kategorii do 69 kg uspěl Kubánec Roniel Iglesias a po devíti letech získal opět olympijské zlato. Ve finále porazil Brita Pata McCormacka.

Foto: Luis ROBAYO, ČTK/AP

Japonka Sena Irieová získala zlatou medaili ze ženského boxu v historii.

Článek

Dvacetiletá Irieová porazila o devět let starší favoritku podle všech pěti rozhodčích. Bronz získaly poražené semifinalistky Irma Testaová z Itálie a Britka Karriss Artingstallová.

Irieová se stala olympijskou vítězkou přesto, že se označuje za nesportovní typ. Doufá, že tím inspiruje ostatní. "Nejsem moc dobrá ve sportu, takže jsem snad ukázala dětem, které taky nejsou příliš sportovní typy, že mohou něčeho dosáhnout, pokud to nevzdají," řekla vysokoškolská studentka.

Také dvaatřicetiletý Iglesias uspěl stejně jako ve čtvrtfinále a semifinále podle všech pěti sudích. V Londýně v roce 2012 získal zlato v kategorii do 64 kg, má také bronz z Pekingu 2008. Na poslední olympiádě v Riu de Janeiro skončil pátý v kategorii do 69 kg.

Bronz získali Aidan Walsh z Irska a Rus Andrej Zamkovoj.

Reklama