Hlavní obsah

Obhájci zlata Brazilci na OH postoupili do finále, čekají je Španělé

Tokio
Aktualizováno

Fotbalisté Brazílie si ve finále olympijského turnaje na hrách v Tokiu zahrají se Španělskem. Jihoameričtí obhájci zlata v semifinále porazili Mexiko 4:1 po penaltovém rozstřelu, v normální hrací době ani v prodloužení gól nepadl. "La Roja" zdolali domácí Japonsko 1:0 po prodloužení brankou Marca Asensia ze 115. minuty. Finále v Jokohamě je na programu v sobotu ve 13:30 SELČ.

Foto: Fernando Vergara, ČTK/AP

Fotbalisté Brazílie se stali prvními finalisty olympijského turnaje.

Článek

Brazilci v Kašimě od začátku častěji drželi míč, ale zkušený mexický brankář Guillermo Ochoa moc práce neměl. Ve 28. minutě se "Kanárci" chystali zahrávat penaltu po kontaktu Douglase Luize s Vladimirem Loroňou, rozhodčí Georgi Kabakov však po kontrole u videa svůj původní verdikt odvolal.

Druhé dějství dlouho nabízelo především úporný boj bez větších šancí. Až v 82. minutě mohl rozhodnout Brazilec Richarlison, ale s pěti góly nejlepší střelec olympijského turnaje hlavičkoval do tyče.

V třicetiminutovém prodloužení se nerozhodlo a v rozstřelu měli pevnější nervy Jihoameričané. Zatímco kapitán Daniel Alves, Gabriel Martinelli, Bruno Guimaraes i Reinier své penalty proměnili, Mexičan Eduardo Aguirre nepřekonal brazilského brankáře Santose a Johan Vásquez trefil tyčku. Olympijské vítěze z roku 2012 tak v pátek čeká souboj o bronz proti Japoncům.

Ani v Saitamě nepředvedli semifinalisté příliš atraktivní fotbal. V závěru prvního poločasu Španěla Rafu Mira ve velké šanci vychytal brankáře Kosej Tani. Japonský kapitán Maja Jošida v 57. minutě v pokutovém území zastavil Mikela Merina a sudí Kevin Ortega nejprve odpískal pokutový kop, který však po zhlédnutí videozáznamu zase zrušil.

V 79. minutě možná poprvé opravdu zahrozili domácí, když střelu Takefusy Kuba vyrazil gólman Unai Simón. Jeho protějšek Tani těsně před koncem normální hrací doby zneškodnil další Mirovu střelu. Japonci působili, že v prodloužení mají více sil, přesto ve 115. minutě inkasovali. Duel rozhodl náhradník Asensio povedenou střelou na zadní tyč.

Španělé na olympiádě postoupili do finále po 21 letech, kdy získali stříbro. V roce 1992 doma v Barceloně slavili premiérové zlaté medaile.

Fotbal:
Muži - semifinále:
Mexiko - Brazílie 0:0 po prodl., na pen. 1:4
Rozhodující penaltu proměnil Reinier.
Japonsko - Španělsko 0:1 po prodl.
Branka: 115. Asensio

Reklama

Související témata: