Hlavní obsah

Tyč na olympiádě vyhrála Američanka Nageotteová

Američanka Katie Nageotteová vyhrála v Tokiu olympijskou soutěž tyčkařek výkonem 490 centimetrů. Anželika Sidorovová má stříbro, první atletickou medaili na těchto hrách pro Rusko. Třetí skončila britská rekordmanka Holly Bradshawová, skočila 485 cm jako Ruska, ale měla horší zápis.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Američanka Katie Nageotteová vyhrála v Tokiu olympijskou soutěž tyčkařek výkonem 490 centimetrů

Článek

Katerina Stefanídiová, řecká obhájkyně titulu a mistryně světa z roku 2017, měla namále už na prvních dvou výškách, 450 i 470 centimetrů zdolala až na třetí pokus. Po bronzu v Dauhá se u ní objevily problémy s patou, kvůli nimž vynechala celou loňskou sezonu, a i letos se do bývalé formy dostávala pomalu. Vyrovnala své letošní maximum, ale 480 cm bylo na medaili málo.

Výšku 485 cm zdolala trojice medailistek shodně hned napoprvé, ale o pět centimetrů výš už se dostala jen Nageotteová, která potvrdila pozici jedničky letošních tabulek. I ona začínala nejistě a základ 450 cm zvládla až napotřetí. Sidorovová měla čisté konto bez oprav a to jí vyneslo stříbro.

Mistryně světa z roku 2019 z Dauhá je jednou z desítky ruských atletů, jimž byl povolen start pod vlajkou olympijského výboru, protože prokazatelně nebyli zapojeni do systému státem organizovaného dopingu. A je první, kdo z této skupiny vybojoval v Tokiu medaili.

Reklama

Související témata: