Hlavní obsah

Novou šéfkou komise sportovců MOV je hokejistka Terhová

Tokio

Novou šéfkou komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se stala bývalá finská hokejistka Emma Terhová. Devětatřicetiletá dvojnásobná bronzová olympijská medailistka dostala v hlasování členů komise v dějišti her Tokiu přednost před dvojnásobnou olympijskou šampionkou ve skoku o tyči Jelenou Isinbajevovou.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Terhová, jež je členkou komise od roku 2018, v předsednické funkci nahradí končící Kirsty Coventryovou ze Zimbabwe. Zvolením se automaticky stala místo někdejší plavkyně také členkou exekutivy MOV. Zástupcem Terhové byl zvolen bývalý korejský stolní tenista Rjo Sung-min.

Komise sportovců se skládá z 23 členů, z nichž dvanáct je přímo voleno. Zbylých maximálně jedenáct členů je jmenováno, aby byla zachována rovnováha mezi pohlavími, regiony a sportovními odvětvími. V Tokiu se v minulých dnech stali novými členy španělský basketbalista Pau Gasol, italská plavkyně Federica Pellegriniová, polská závodnice na horských kolech Maja Wloszczowská a japonský šermíř Juki Óta. Mandát získali do olympijských her v Los Angeles 2028 a stali se plnými členy MOV.

Členem komise sportovců byl osm let do roku 2012 oštěpařský rekordman Jan Železný. Poté do komise neúspěšně kandidovaly oštěpařka Barbora Špotáková a lyžařka Šárka Strachová.

Reklama