Hlavní obsah

Olympijský maraton ovládly Keňanky, Joglová doběhla v Sapporu dvaapadesátá

Aktualizováno

Olympijskou vítězkou v maratonu je Keňanka Peres Jepchirchirová, jež vyhrála v Sapporu v čase 2:27:20 před krajankou Brigid Kosgeiovou a Molly Seidelovou z USA. Nejlepší z tria Češek byla Marcela Joglová, která doběhla na 52. místě 12:09 minuty za vítězkou.

Foto: Feline Lim, Reuters

Keňanka Peres Jepchirchirová vyhrála v Sapporu maraton.

Článek

Mistryně světa a světová rekordmanka v půlmaratonu Jepchirchirová setřásla v ulicích Sappora reprezentační kolegyni Kosgeiovou dva kilometry před cílem a světovou maratonskou rekordmanku porazila o 16 sekund. Seidelová si doběhla pro bronz ve svém teprve třetím maratonu v životě s odstupem dalších 10 sekund.

Stejně jako Joglová skončila v šesté desítce také další olympijská debutantka Tereza Hrochová, jež druhý maraton v kariéře dokončila na 58. pozici s patnáctiminutovou ztrátou. Česká rekordmanka Eva Vrabcová Nývltová se rozhodla nastoupit navzdory problémům s pravou kyčlí a stehenním svalem a při své celkově páté olympijské účasti včetně ZOH závod před mezičasem na 15. kilometru vzdala.

Jepchirchirová s Kosgeiovou se před zraky prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha a šéfa Světové atletiky Sebastiana Coea staly prvními vytrvalkyněmi ze stejné země, jež obsadily v ženském maratonu na OH první dvě místa. Třetí Keňanka, mistryně světa Ruth Chepngetichová, závod nedokončila.

"Jsem strašně šťastná, že jsme vyhrály jako Keňa a byly jsme první a druhá. Bylo velké horko a nebylo to jednoduché," uvedla Jepchirchirová, jež věřila, že její útok dva kilometry před cílem vyjde. "Když jsem zrychlila a získala náskok, řekla jsem si: 'super, to zvládnu. Vyhraju'."

Sedmadvacetiletá Jepchirchirová navázala na triumf Jemimy Sumgongové, která před pěti lety v Riu de Janeiro vyhrála olympijský maraton jako první Keňanka v historii. O rok později měla Sumgongová pozitivní dopingový test a odpykává si osmiletý distanc.

Do severněji položeného Sappora byly maratony a chodecké závody přesunuty kvůli extrémnímu vedru v olympijském Tokiu. Ideální vytrvalecké počasí však neměly běžkyně ani v dějišti zimních her z roku 1972. Start byl sice na poslední chvíli přesunut o hodinu už na 6:00, ale i tak se maratonkyně vydaly na trať při teplotě 25 stupňů Celsia, jež se v průběhu závodu vyšplhala až ke třicítce s vlhkostí kolem 65 procent.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Atletika:
Ženy:
Maraton:
1. Jepchirchirová 2:27:20
2. Kosgeiová (obě Keňa) 2:27:36
3. Seidelová (USA) 2:27:46
4. Derejeová (Et.) 2:28:38
5. Mazuronaková (Běl.) 2:29:06
6. Kejetaová (Něm.) 2:29:16
7. Chumbaová (Bahr.) 2:29:36
8. Ičijamaová (Jap.) 2:30:13
...
52. Joglová 2:39:29
58. Hrochová 2:42:25
Vrabcová Nývltová (všechny ČR) nedokončila

Reklama

Související témata: