Hlavní obsah

Brazilský boxer Sousa ve finále knokautoval ukrajinského favorita Chyžňaka

Tokio

V boxerské kategorii do 75 kg získal na olympijských hrách v Tokiu zlato nečekaně Brazilec Hebert Sousa, který v třetím kole uštědřil k.o. ukrajinskému favoritovi Oleksandru Chyžňakovi. Vítězem ve váze do 52 kg se stal britský boxer Galal Yafai. Ve finálovém souboji porazil 4:1 Filipínce Carla Paalama a získal první medaili pod pěti kruhy, na předchozích hrách v Riu de Janeiro byl devátý.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilský boxer Sousa ve finále knokautoval ukrajinského favorita Chyžňaka

Článek

Kategorii žen do 51 kg ovládla bulharská boxerka Stojka Krastevová, ve finále porazila 5:0 úřadující vicemistryni světa Buse Naz Cakirogluovou z Turecka. Ve váze do 69 kg zvítězila Busenaz Sürmeneliová z Turecka, porazila 3:0 Ku Chung z Číny.

Rodák z Poltavy Chyžňak už má na svém kontě dvě zlata z evropských šampionátů a jedno z mistrovství světa, pod pěti kruhy se ale představil poprvé, stejně jako jeho brazilský soupeř. Ukrajinec sice po dvou kolech vedl na body u všech pěti rozhodčích, v třetím kole ho ale Sousa knokautoval a začal slavit suverénně největší úspěch v kariéře.

Foto: Luis Robayo, Reuters

Britský boxer Galal Yafai

"Zůstanu v amatérském boxu. Chci tohle stříbro přeměnit na zlato. Bojoval jsem s ním už dříve a chci se s ním znovu utkat," řekl Ukrajinec.

Bronz získali poražení semifinalisté Gleb Bakši z Ruska a Filipínec Eumir Marcial.

Yafai si dnešním triumfem nad Paalamem splnil sen. Ještě v roce 2015 pracoval jako dělník v automobilce. Své předešlé zaměstnání Brit s jemenskými kořeny nenáviděl. "Nebudu lhát, nesnášel jsem to. Chtěl jsem být boxer. Nesnáším, když mi někdo říká, co mám dělat," řekl.

Paalam tak pro Filipíny nezískal historicky první zlatou olympijskou medaili v boxu, jeho země v Tokiu v tomto sportu vybojovala dvě stříbra a bronz. Bronzové medaile obdrželi Rjomei Tanaka z Japonska a Saken Bibossinov z Kazachstánu.

Šestatřicetiletá Krastevová se zúčastnila už her v Londýně před devíti lety, tehdy skončila pátá. Pro Bulharsko získala první boxerské zlato od roku 1996, kdy v Atlantě uspěl Daniel Petrov.

Krastevová si před několika lety dala od boxu pauzu, předloni se ale ke sportu vrátila. "Kouč mi říkal, abych to udělala, stejně tak můj manžel a prezident bulharské federace. Musím jim moc poděkovat. Bylo to správné rozhodnutí a tohle je to, co jsem vždy chtěla - zlatá olympijská medaile," uvedla.

Bronz získaly Cukimi Namikiová z Japonska a úřadující světová šampionka Chuang Chsiao-wen z Tchaj-wanu.

Turecká boxerka Sürmeneliová do Tokia jela jako úřadující světová šampionka ve welterové váze a na olympiádě to potvrdila. V předchozích třech duelech zvítězila 5:0 a i v dnešním finále si poradila s dvaatřicetiletou soupeřkou z Číny. Dva z rozhodčích zápas považovali za vyrovnaný, tři přisoudili bod Sürmeneliové.

"Slíbila jsem to svému zesnulému dědečkovi. A protože jsem slib splnila, bylo to pro mě tolik emotivní. Vím, že zemřel, ale také vím, že mě sleduje. První věc po návratu do Turecka bude, že půjdu k jeho hrobu a ukážu mu medaili," řekla Sürmeneliová, která se stala první tureckou olympijskou vítězkou v boxu.

Bronz v kategorii do 69 kg získaly Lovlina Borgohainová z Indie a Oshae Jonesová z USA.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Box:
Muži - do 52 kg:
Finále:
Yafai (Brit.) - Paalam (Fil.) 4:1
Konečné pořadí:
1. Yafai,
2. Paalam,
3. Bibossinov (Kaz.) a Tanaka (Jap.),
5. Veitía (Kuba), Zoirov (Uzb.), Escobar (Šp.), Martínez (Kol.).
Muži - do 75 kg:
Finále:
Sousa (Br.) - Chyžňak (Ukr.) k.o. ve 3. kole
Konečné pořadí:
1. Sousa,
2. Chyžňak,
3. Bakši (Rus.) a Marcial (Fil.),
Ženy - do 51 kg:
Finále:
Krastevová (Bul.) - Cakirogluová (Tur.) 5:0
Konečné pořadí:
1. Krastevová,
2. Cakirogluová,
3. Namikiová (Jap.) a Chuang Chsiao-wen (Tchaj-wan),
5. Čchang Jüan (Čína), Džitpongová (Thaj.), Valenciaová (Kol.), Radovanovičová (Srb.).

Reklama

Související témata: