Hlavní obsah

Dramatické finále parkuru družstev vyhráli na OH po 97 letech Švédové

Aktualizováno

Dramatický finálový závod v parkuru družstev vyhráli jezdci Švédska, kteří v závěrečném rozeskakování porazili díky lepšímu času reprezentanty USA. Bronz berou zástupci Belgie. Úřadující šampioni z Francie přišli o obhajobu triumfu v závěrečné jízdě, kdy kůň Pénélope Leprevostové jménem Vancouver de Lanlore odmítl přeskočit jednu z překážek. Francouzi z průběžné první příčky spadly na konečnou osmou.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Dramatický finálový závod v parkuru družstev vyhráli jezdci Švédska

Článek

Švédové Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson a Peder Fredricson prolomili 97 let dlouhé čekání na zlato z parkuru týmů. Naposledy jejich národní tým uspěl na olympiádě v Paříži v roce 1924.

V rozeskakování neudělali stejně jako jejich soupeři z USA ani jednu chybu a měli o sekundu a tři desetiny rychlejší čas. Výběr Spojených států amerických, v jehož barvách debutovala také dcera zpěváka Bruce Springsteena Jessica, obhájili stříbro z Ria de Janeiro. Třetí Belgičané se v týmovém parkuru dočkali první medaile od roku 1976.

Sportovní tragédii prožili úřadující šampioni z Francie, kteří vstupovali do závěrečné jízdy z první pozice a jen dvěma trestnými body. Místo druhého zlata za sebou ale doplatili na neposlušnost koně, který odmítl s jezdkyní Leprevostovou přeskočit dvanáctou překážku a jízdu nedokončil.

Na problémy s koněm doplatili také obhájci bronzu Němci, za něž jízdu nedokončil Daniel Deusser s klisnou Killer Queen. Němci skončili hned za Francií devátí.

Čeští reprezentanti Ondřej Zvára, Anna Kellnerová a Aleš Opatrný se do finále nekvalifikovali a skončili při svém olympijském návratu po 85 letech na 15. místě. Poprvé v historii ale český tým soutěž dokončil. V letech 1924, 1928 a 1936 nebyl klasifikován.

Reklama

Související témata: