Hlavní obsah

Trenérka, která nabádala pětibojařku k udeření koně, musí na kurz

Monako

Německá moderní pětibojařka Annika Schleuová nedostala od mezinárodní federace (UIPM) žádný trest za chování ke koni v olympijské soutěži v Tokiu. Reprezentační trenérka Kim Raisnerová, která ji nabádala k udeření koně a sama se o to také snažila, musí absolvovat kurz správného chování ke zvířatům. Až poté se může znovu účastnit mezinárodních soutěží pod hlavičkou UIPM. Rozhodla o tom v pondělí disciplinární komise světové federace.

Foto: Twitter@AndreasAndy3131

Německá moderní pětibojařka Annika Schleuová v olympijské soutěži v Tokiu.

Článek

Schleuová mířila v Tokiu za zlatou medailí, ale pro parkur si vylosovala koně, který se vzpouzel a odmítal skákat. Závodnice propukla v pláč a snažila se zvíře pomocí bičíku a ostruh přimět k poslušnosti. Raisnerová ji zpoza bariéry vyzývala, ať koně udeří, a sama to udělala. Schleuová nakonec obsadila 31. místo.

Případ vyvolal protesty ochránců přírody. Jedna z organizací v Německu obě ženy zažalovala, jiná ve Švýcarsku podala trestní oznámení na Mezinárodní olympijský výbor.

"Udeřit koně a povzbuzovat k tomu samému svou svěřenkyni, to šokovalo tuto komisi i celý svět," uvedla UIPM v prohlášení. Pokud by se Raisnerová ke zvířatům znovu špatně chovala, může přijít o trenérskou licenci.

Schleuová byla naopak zbavena obvinění z nadměrného použití bičíku a ostruh.

Reklama

Související témata: