Hlavní obsah

Minimálně jednou byla otestována více než třetina sportovců na OH v Tokiu

Lausanne

Mezinárodní testovací agentura (ITA) v souhrnné zprávě oznámila, že od začátku otevření olympijské vesnice v Tokiu v polovině července do zakončení her 8. srpna otestovala 6200 vzorků. Dvě třetiny vzorků byly odebrány při soutěžích, zbylé mimo soutěž. Vzorky moči a krve pocházely z více než 5000 kontrol 4255 sportovců. Minimálně jednou tak byla otestována více než třetina účastníků OH.

Foto: Český olympijský výbor

Ilustrační foto.

Článek

ITA dnes na webu uvedla, že navzdory složitým podmínkám zaviněným koronavirovou pandemií dokázala splnit svůj plán testování. Dosud bylo odhaleno šest porušení dopingových pravidel, která pocházejí přímo ze vzorků odebraných v průběhu tokijských her.

Stejně jako v minulosti budou i vzorky odebrané v Japonsku až na deset let uchovány. Pokud se objeví nové analytické metody, budou vzorky znovu otestovány na přítomnost zakázaných látek.

V poměru k množství účastníků na OH byli v Tokiu nejvíce testováni sportovci z Ruska, kteří závodili pod hlavičkou národního olympijského výboru, následovali sportovci z Číny, USA, Británie a Austrálie. Nejvíce testů bylo provedeno v atletice, plavání, cyklistice, veslování a vzpírání.

Reklama

Související témata: