Hlavní obsah

Triatlonistka Kuříková ladila formu s olympijskou vítězkou

Pavel Novotný (Tokio)Sport.czPrávo

Olympijský debut jako dárek k blížícím se třicátým narozeninám i jako splněný dětský sen. Triatlonistka Petra Kuříková věří, že v Tokiu může atakovat umístění v první dvacítce, a největší respekt před startem úterního závodu má z cyklistické tratě.

Foto: Sport.cz

Triatlonistka Petra Kuříková se těší na olympijský závod v Tokiu.

Článek

„Prožívám směsici pocitů. Nominaci jsem měla téměř jistou delší dobu, měla jsem čas se s tím srovnat a mentálně se na to připravit. Je to pro mě obrovská čest, o tomhle momentu jsem snila od dětství. Byť se i olympijské Tokio snažím vnímat jako další závod v řadě. I trenér mi říkal, že velká očekávání působí většinou negativně," vyprávěla Kuříková Právu těsně před odletem.

Od startu pod pěti kruhy přitom nebyla rodačka z Jablonce nad Nisou úplně daleko už v roce 2012 i před pěti lety. „Doplatila jsem na nezkušenost se systémem triatlonové kvalifikace. Probíhá dva roky dopředu a já jsem zvolila špatnou taktiku v závodním kalendáři. Jako když si na vysoké škole špatně nastavíte rozvrh a na konci semestru vám chybí kredity," přirovnala absolventka Technické univerzity v Liberci.

Drsný pád vyděsil

Loňská mistryně republiky se podobně jako česká jednička Vendula Frintová dlouhodobě připravuje v zahraničí a zakotvila ve Švýcarsku. „Mám vedle sebe hodně mladších závodníků, kteří zatím výkonnostně rostou. Na druhou stranu je jejich motivace ohromná a ve skupině je obrovská energie," pochvalovala si.

Na závěrečném předolympijském soustředění ve Sv. Mořici pak měla Kuříková dokonce šanci trénovat po boku švýcarské legendy Nicoly Spirigové. „Nicol jede na páté hry, bylo to hodně podnětné," říkala na adresu majitelky zlata z Londýna a stříbra z Ria.

Ne vše ale bylo v předolympijském čase růžové. V polovině června měla Kuříková nepříjemný pád v závodu ME ve sprint triatlonu. „To mě dost znervóznilo, bylo to hodně krátce před Tokiem. Sáhla jsem na kole pro pití ve špatném místě, zezadu ke mně někdo najel, ztratila jsem rovnováhu a spadla. Naštěstí jsem nikoho dalšího nesrazila. Měla jsem tržnou ránu, která vyžadovala šití, nakonec ale výpadek nebyl tak tragický," líčila.

Foto: Sport.cz

Triatlonistka Petra Kuříková na archivním snímku.

Velký respekt má proto i z cyklistické části olympijského závodu. „Nebyla jsem bohužel před dvěma lety na testovacím závodu a zprávy o trati, která je velice technická, mě trochu vyděsily. Mám ale k dispozici video, a tak jsem před odletem místo večerníčku nakoukávala její záludnosti. Je to sice rovina, ale samá zatáčka," popisovala.

V Tokiu bývalá plavkyně stráví všehovšudy necelý týden. Přiletěla o víkendu a dva dny po závodu opět odlétá. „Tohle je mi moc líto. Je to moje první olympiáda a zrovna za takových podmínek. Ztrácí to trochu původní myšlenku," uzavřela Kuříková.

Reklama