Hlavní obsah

Choupenitche nadchlo rodné Brno, teď se chystá na zasloužený odpočinek

Martin KézrPrávo

S tokijským bronzem ze soutěže fleretistů se Alexander Choupenitch krátce po příletu spěchal pochlubit na večerní setkání s fanoušky na brněnském Olympijském festivalu. „Nečekal bych, že sem dorazí tolik lidí, kteří dřív o šermu třeba ani neslyšeli. Snad to pomůže popularitě našeho sportu a víc dětí si najde cestu na planš," líčil po nadšeném přivítání v rodném městě.

Šermíře Alexandra Choupenitche potěšilo, že ho na letišti vítali kamarádi s cedulkouVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Jaké máte plány pro nebližší dny?

Chystám se na zasloužený odpočinek. Fyzický i mentální. Konkrétní program ale nemám, vše jsem měl naplánovaného do šestadvacátého, což byl můj den D. Jak ze mě spadl tlak, cítím se úplně prázdný, ale zároveň i plný emocí. Těžko říct, co bude další dny. Na nějakou oslavičku doma dojde, ale jinak je mi úplně jedno, jestli budu sedět doma na gauči a koukat na filmy, nebo půjdu s přáteli na kafe, nebo na koupák.

Nemrzí trochu, že vás striktní covidová opatření přiměla do 48 hodin po soutěži opustit Tokio a nemohl jste ani jako medailista setrvat v dějišti her?

Vlastně ani ne, byl jsem nastavený tak, že jedu do Tokia jen odvést práci a hned po ní se vracím. Jen mi přišlo krajně nezvyklé, že jsem si medaili na krk musel dát sám, to jsem ještě nikdy nezažil, ale jinak okolnosti zvláštní olympiády neřeším.

Uvítání bronzového olympijského medailisty šermíře Choupenitche

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Stihl jste alespoň malou oslavu v Tokiu?

Po soutěži jsem se dostal do olympijské vesnice až ve dvě hodiny v noci. Člověk, když vstává v šest, tak po takovém dnu nemá úplně sílu na trsání. Adrenalin tam ale pořád jede a kdybych šel hned spát, tak neusnu. Dali jsme si proto s trenérem pivo, poté ještě jedno s fyzioterapeutem a pár lidma z olympijského výboru, ale žádná divočina.

Jaké jste měl na zisk medaile ohlasy z domova?

Když jsem už s bronzem v ruce volal z Tokia mamce, která mi během soutěže poslala inspirující videa, třeba jak jsem doma sekal trávu a tím ze mě sundávala tlak, neřekli jsme si vlastně nic. Oba jsme brečeli štěstím

V čem je pro vás kouzlo šermu?

Od osmi let je to můj život. Miluju na šermu kreativitu, pohyby na planši jsou odrazem mé osobnosti. Věřím, že tohle byl jen začátek a úspěchů přijde více. O medaili z Tokia jsem velmi intenzivně snil, dřel a pracoval na sobě, na všech aspektech. Teď si odpočinu, pak zase přijde tvrdá práce. Skončil jsem třetí, ještě jsou tam stříbrná a zlatá, takže motivace směrem k olympijské Paříži mi nechybí.

Reklama

Související témata: