Hlavní obsah

Skvělý výkon moderních pětibojařů! Medaili vzala Kufovi až střelba

Tokio
Aktualizováno

Moderní pětibojař Martin Vlach obsadil na olympijských hrách v Tokiu páté místo, Jan Kuf útočil na stupně vítězů, po parkuru vybíhal do závěrečné kombinace třetí, ale po nepovedené poslední střelecké položce skončil osmý. Vyhrál Brit Joseph Choong před Egypťanem Ahmadem Aldžandjem a Korejcem Čon Ung-tem.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Moderní pětibojař Jan Kuf je před závěrečnou kombinací střelby a běhu třetí.

Článek
Fotogalerie

Bronzový medailista z mistrovství světa 2014 Kuf se v kombinaci běhu a laserové střelby dlouho se držel v boji o medaili, ale po zkratu při čtvrté střelbě se propadl na osmé místo. "Chyběl malinký kousíček. Devadesát pět procent závodu se povedlo úplně neskutečně a bohužel to poslední ne. Myslím ale, že osmé místo na olympiádě je úplně v pohodě," řekl Kuf.

Skvělým během se před něj dostal i třetí z předloňského evropského šampionátu Vlach, který se z 19. místa posunul o 14 příček. "Já jsem byl pátý? Já myslel, že šestý," divil se Vlach. "Tím líp. Jsem naprosto spokojený," řekl pětibojař.

Soutěži, která se poprvé v historii uskutečnila na stejném stadionu, vládl od úvodního šermu Choong. V běžeckém finiši porazil Aldžandje a po stříbru z předloňského mistrovství světa zaznamenal největší úspěch kariéry. Na předchozích hrách v Riu skončil desátý.

Problémy s ramenem

Čtyřiadvacetiletému Vlachovi, který musel v dubnu po pádu z koně na operaci s ramenem, se dnešní vstup do olympijské premiéry příliš nepovedl, po plavání a šermu byl až sedmadvacátý. " V šermu mě rameno asi nejvíc limitovalo. Ve vodě jsem asi taky plaval tři vteřiny za osobákem, tam mi taky ještě chybí síla," řekl Vlach.

V parkuru si v sedle Faromea jako jeden ze tří jezdců připsal maximální možný počet bodů a polepšil si na 19. místo. "Zvládnutí koně pro mě byla obrovská vzpruha, zvlášť s tím, co jsem viděl v ženském závodě. Tam jsem za čistou jízdu byl nesmírně rád," oddechl si.

V závěrečné kombinaci předvedl nejrychlejší čas ze všech, výkonem 670 bodů překonal i olympijský rekord. "V pětiboji se ty rekordy zas tak nepočítají, protože ona je vždycky jiná trať. Vůbec jsem nevěděl, že se něco takového měří. Jsem za to rád. Je to takový bonus, ale nezakládám si na tom jako atleti nebo plavci," řekl Vlach.

O šest let starší Kuf, jehož v přípravě trápilo koleno, po šesté příčce ve čtvrtečním základním kole šermu zahájil hlavní část soutěže 16. místem v plavání. V bonusovém šermířském kole žádný další bod nepřidal. Parkur, který před pěti lety v Riu nedokončil a celkově obsadil poslední 36. místo, na koni Crackyfy Z zajel čistě. Za překročení časového limitu se mu odpočetlo šest bodů, v průběžném pořadí si polepšil o čtyři příčky. "Měl jsem strašnou radost, že se nám to povedlo," řekl.

Foto: Sidorják Martin, ČTK

Jan Kuf během střelby

Šestadvacetiletý Choong navázal na páteční triumf krajanky Kate Frenchové. Na jejich úspěších má podíl i bronzový z OH 1976 v Montrealu Jan Bártů, který je od roku 1998 šéftrenérem britské reprezentace. Největším úspěchem českého moderního pětiboje je zlato Davida Svobody z OH 2012 v Londýně. Libor Capalini vybojoval v Aténách v roce 2004 bronz.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Moderní pětiboj:
Muži:
1. Choong (Brit.) 1482 b.,
2. Aldžandj (Eg.) 1477,
3. Čun Ung-te (Kor.) 1470,
4. Čung Čin-hwa (Kor.) 1466,
5. Vlach (ČR) 1462,
6. Marosi (Maď.) 1461,
7. Prades (Fr.) 1458,
8. Kuf (ČR) 1455.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články