Hlavní obsah

Mlátíš koně? Půjdeš k soudu! Skandál z olympiády má dohru

Týden po dramatu při parkuru moderních pětibojařek na olympijských hrách v Tokiu podal Německý svaz na ochranu zvířat žalobu na závodnici Anniku Schleuovou a reprezentační trenérku Kim Raisnerovou. Podle svazu se ženy dopustily při soutěži týrání zvířat.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Pro Anniku Schleuovou z Německa šance zhasly v parkuru, kdy jí kůň odmítl poslušnost

Článek

Schleuová si v závodě rozjetém na zlato vylosovala pro jezdeckou část koně jménem Saint Boy (Svatý chlapec), jenž se jí vzpouzel a odmítal skákat. Závodnice propukla v pláč a snažila se koně pomocí bičíku a ostruh přimět k poslušnosti. Trenérka ji vyzývala, ať koně udeří, a sama to také do jeho zadní části těla udělala.

"Je samozřejmé, že na olympijské zlato fixovaná sportovkyně je v takovém okamžiku v mimořádném stresu. Ale to není ani v nejmenším omluva pro týrání zvířat. Ve výkonnostním sportu lidí nemají zvířata co pohledávat. Naše oznámení slouží také k principiálnímu řešení tohoto problému," uvedl prezident Německého svazu na ochranu zvířat Thomas Schröder.

Světová unie moderního pětiboje (UIPM) po incidentu, který se rozšířil po sociálních sítích, vyloučila trenérku Raisnerovou z olympijských her. Obě ženy popřely, že by se ke koni chovaly přehnaně hrubě. "Mohla jsem ale reagovat trochu klidněji a rozvážněji," uznala s odstupem Schleuová, jež nakonec v Tokiu obsadila až 31. místo.

UIPM ve čtvrtek uvedla, že začala pracovat na opatřeních, která by zlepšila podmínky koní a bezpečí jezdců. Její zástupci budou také o problematice diskutovat s kolegy z Mezinárodní jezdecké federace (FEI).

Reklama

Související témata: