Hlavní obsah

V synchronizovaných skocích z věže získali zlato Britové Daley a Lee

Tokio

V olympijské soutěži v synchronizovaných skocích do vody mužů z desetimetrové věže získali zlatou medaili Britové Thomas Daley a Matty Lee, když těsně porazili čínský pár Cchao Jüan, Čchen Aj-sen. Bronz mají Rusové Alexandr Bondar a Viktor Minibajev.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Britové Daley a Lee

Článek

Daley s Leem získali 471,81 bodu, jen o 1,23 bodu více než čínská dvojice. Třetí Rusové zaostali o zhruba 30 bodů.

Daley je trojnásobným mistrem světa, na předchozích hrách v Riu získal v soutěži synchro bronz, třetí byl také o čtyři roky dříve před domácím publikem v Londýně ve skocích z desetimetrové věže mezi jednotlivci.

"Je to neuvěřitelné. Snil jsem o tom - stejně jako Matty - když jsem před 20 lety začal skákat," řekl Daley poté, co vítězstvím britská dvojice ukončila čínské naděje na zisk všech osmi medailí ve skocích.

"V posteli jsem si každý den dokola představoval svůj skok bez jakýchkoli chyb a ono se to odehrálo přesně podle těchto představ," dodal.

Číňan Čchen Aj-sen nenavázal na vítězství v synchronizovaných skocích z desetimetrové věže z Ria, kde získal zlato i v individuální soutěži. Cchao Jüan získal zlato v soutěži synchro z desetimetrové věže v roce 2012 v Londýně, v Riu cenné kovy sbíral při skocích z třímetrového prkna.

Daley doufá, že zvyšující se účast sexuálních menšin na olympijských hrách pomůže i lidem, kteří se cítí zastrašení a osamocení. Sám v minulosti informoval o svém vztahu s mužem, s nímž vychovává dítě. Dnes uvedl, že se v dospívání cítil jako outsider.

Když tehdy čtrnáctiletý Daley startoval na své první olympiádě v Pekingu v roce 2008, méně než 20 soutěžících se otevřeně hlásilo k jiné než heterosexuální orientaci, zatímco nyní je jich více než 160.

"Když jsem byl malý kluk, cítil jsem se jako outsider, jako někdo odlišný. Měl jsem pocit, že nikdy ničeho nemohu dosáhnout, protože jsem nebyl tím, čím společnost chtěla, abych byl. Doufám, že možnost vidět LGBT komunitu na olympijských hrách dá malým dětem naději," řekl novinářům Daley. Do komunity LGBT se řadí lesbičky, gayové, bisexuálové a transgenderové osoby.

XXXII. letní olympijské hry v Tokiu:
Skoky do vody:
Muži - 10 m věž synchro:
1. Daley, Lee (Brit.) 471,81 b.,
2. Cchao Jüan, Čchen Aj-sen (Čína) 470,58,
3. Bondar, Minibajev (Rus.) 439,92,
4. Balleza, Berlín (Mex.) 407,31,
5. Riendeau, Zsombor-Murray (Kan.) 405,
6. Serbin, Sereda (Ukr.) 400,44,
7. Kim Jong-nam, U Ha-ram (Kor.) 396,12,
8. Ito, Murakami (Jap.) 377,10.

Reklama

Související témata: