Hlavní obsah

Železný získal v Monte Carlu cenu IAAF, osobně ji nepřevzal

Český oštěpař Jan Železný si cenu za celoživotní přínos sportu od mezinárodní atletické federace IAAF, takzvanou Distinguished Career Award, nakonec v Monte Carlu při vyhlášení nejlepšího atleta světa osobně nepřevzal. Důvodem bylo podle jeho manažera Alfonze Jucka nachlazení a zvýšená teplota.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Oštěpař Jan Železný.

Článek

Trojnásobný olympijský vítěz, který proto raději zůstal doma, se tak ani na půdě IAAF nedočkal toho, co mu nebylo dopřáno při vyhlášení Atleta roku v České republice. V sobotu večer totiž světový rekordman a trojnásobný mistr světa nedostal prostor na to, aby na závěr kariéry pronesl pár děkovných slov.

"Chtěl jsem na závěr kariéry říct pár slov, ale nedostal jsem příležitost. To mně docela vadí," nechal se slyšet po vyhlášení ankety, jejímž vítězem se stal Roman Šebrle. Železný letos ve čtyřiceti letech ukončil kariéru a v anketě skončil čtvrtý. "A co jste chtěl povědět?" zněla otázka od novinářů. "Teď už to nemá smysl, je to pryč," odmítl. "To už nemá význam," řekl Železný, který v přímém přenosu odpovídal jen na otázky moderátorů.

Chtěli ho ve Finsku

V Monte Carlu se měl postavit po bok světového rekordmana v běhu na 1500 metrů a olympijského vítěze Hichama El Guerrouje i vedle světové rekordmanky ve skoku vysokém Stefky Kostadinovové z Bulharska. V roce 2000 anketu o nejlepšího atleta světa po svém třetím vítězství na OH za sebou v Sydney vyhrál.

Trojnásobného mistra světa a světového rekordmana rovněž potěšilo pozvání do Finska na tamní vyhlašování nejlepšího atleta roku v Helsinkách, kam ale vinou jiných povinností jet nemůže. "Chtěli mi tam předat ocenění za přínos k vzájemným vztahům a pro nejlepšího oštěpaře všech dob, to je hodně vzácné," řekl. Finsko je místo oštěpu zaslíbené a právě v zemi tisíce jezer Železný měl mnoho soupeřů, ale i kamarádů.

V sobotu na pražském pódiu žádnou nostalgii necítil, byť tam jako sportovec byl naposledy. "To jsem cítil po tom posledním hodu," připomněl svůj rozlučkový závod v Mladé Boleslavi. Rozhodně by se ale chtěl do popředí ankety dostat coby trenér. "Který kouč by řekl, že ne, tak buď nechce dělat trenéra, nebo lže. Já tam chci určitě. A co nejdřív," přiznal.

Trénuje, ale do kopců se nehoní

Trenéřina už ho totiž pohltila. "Baví mě to, jsem spokojený, když mohu někomu radit. Velice mě to oslovovalo," prohlásil. Zkušenost má z prvního soustředění své skupiny ve Špindlerově Mlýně. Se svěřenci si dokonce i zaběhal, chvíli také posiloval. "Chvilku jsem jim záviděl," přiznal. Do těžších dávek si však netroufl. "Kdepak, do kopce jsem s nimi neběhal," usmíval se. Dokonce si hodil, ale jen kamenem a sněhovou koulí. "A pořádně to bolelo," smál se.

A kdo bude podle jeho názoru nejlepším atletem světa za uplynulou sezonu? "No, to je těžká otázka. Vždyť já ani nevím, kdo tam všechno je," pravil. Favority byli sprinter z Jamajky Asafa Powell a čtyřstovkařka Sanya Richardsová z USA, kteří nakonec skutečně vyhráli. "Powell měl výbornou sezonu, ve sprintu je navíc velká konkurence," uznal Železný. Vítěze však dnes večer na vlastní oči neviděl.

Reklama