Hlavní obsah

Čtyři hodiny dřiny pod pražícím sluncem. V cíli piju jako duha, říká český atlet

Berlín

Komu přijde vyčerpávající už jen několikaminutový pobyt na sluníčku při současných vedrech, těžko pochopí martyrium, do něhož se v úterý v Berlíně pustí nejlepší evropští chodci a chodkyně. Po půl deváté vyrazí v ulicích německé metropole na padesátikilometrovou trať, do cíle se dostanou zhruba po čtyřech hodinách, kdy mají teploty dosahovat 35 stupňů. Berlínskou výheň okusí i nejlepší český chodec Lukáš Gdula.

Foto: ČAS - Aleš Gräf

Český chodec Lukáš Gdula při domácím šampionátu v Poděbradech.

Článek

Přiznává, že obecně horké počasí moc nemusí, ale v úterý mu nezbyde, než se s ním popasovat. Jaký je recept na to zvládnout čtyřhodinovou zátěž v náročných podmínkách ve zdraví?

Pomáhá led i sprcha

„Bude třeba hodně občerstvovat, vzít si čepici a chladit se ledem,“ vyjmenovává účastník olympiády v Riu základní poučky. Občerstvovací stanice budou na dvoukilometrovém okruhu vedoucím poblíž berlínské ZOO doplněny i průchozí sprchou a osvěžovací stanicí. „Tam dávají pořadatelé vodu a houbičky, člověk se může zchladit,“ vypráví Gdula.

Dle zkušeností chodců je nejefektivnější si dávat houbičky zezadu za krk. „Dobré je i chladit hlavu, třeba si dát led do kšiltovky a jít s tím,“ prozrazuje šestadvacetiletý chodec další vychytávku.

Na občerstvovacích stanicích střídá vodu a iontové nápoje. „Při závodě začínám ionťákem, dokud ho žaludek přijímá. Ke konci už je víc na vodě, tak ho zbytečně nedráždím,“ přiznává Gdula, jenž podle svých odhadů vypije zhruba dva litry tekutin za závod.

Nejhůř bylo v Mexiku

„Těžko se to počítá, vždycky se napiju a pak i poleju. Ze začátku se mi moc pít nechce, tak se musím donutit. A do cíle stejně vždycky dojdu vysušený a piju jako duha,“ usmívá se.

Současná vedra pro něj nejsou úplným extrémem, horko bylo i na mistrovství světa v Pekingu nebo olympiádě v Riu. „Nejhorší to asi bylo na závodech v Mexiku. Vysoko nad mořem, vedro a silný vítr. Jako by člověk stál pod fénem, ani jsem neměl šanci se začít zpotit a hned jsem osychal,“ vybavuje si.

Drsné podmínky se dají čekat i za rok na mistrovství světa v katarském Dauhá. Tam kvůli očekávánému počasí dokonce chodecká padesátka odstartuje půlhodinu před půlnocí.

Reklama