Hlavní obsah

Do Kladna chtějí získat Claye i Klüftovou

Michal OsobaPrávo

Ambiciózní projekt, který se zrodil v hlavách desetibojaře Tomáše Dvořáka a tyčkařského trenéra Zdeňka Lubenského, dostává konkrétní obrysy. Na vícebojařský podnik TNT -Fortuna Meeting slibují excelentní konkurenci možná i s mistry světa Clayem a Klüftovou.

Foto: www.iaaf.org

Roman Šebrle v souboji s Bryanem Clayem.

Článek

Jistý je zatím start dvou nejdražších klenotů českého desetiboje -trojnásobného mistra světa Dvořáka a olympijského šampióna Romana Šebrleho. Oba se 19. a 20. června příštího roku při desetiboji představí v Česku po dlouhých osmi letech! Naposledy to bylo v roce 1999 při Evropském poháru na Strahově, kde Dvořák vytvořil světový rekord.

Dorazit by měli i Šebrleho tréninkový kolega Maďar Zsivóczky a Rakušan Schwarzl, jenž v Česku často trénuje. Pořadatelé se ale nevzdávají žádného závodníka. "Oslovili jsme kompletní světovou špičku," říká Lubenský. "Nejlepší závodníci jsou zvyklí na startovné, bude to hodně o licitaci," uvědomuje si Dvořák, jenž jako patron mítinku bude mít na starosti mj. komunikaci s ostatními atlety. "Už v Talence jsem jim o tom říkal a ukazoval fotky, jak to v Kladně vypadá."

Může se v Kladně zrodit český Götzis?
Roman Šebrle, olympijský vítěz v desetiboji:
"Rozhodně to reálné je, Češi jsou schopní a kluci, co to budou organizovat, taky. Jediný problém vidím v tom, aby přišli diváci a bavilo je to. Český fanoušek je trochu náročnější než třeba rakouský. Já jim držím palce, aby to vyšlo a bylo to perfektní. Se svojí účastí počítám."
Alfonz Juck, atletický manažer:
"Bude to složité, protože termínový kalendář vícebojařských mítinků je nabitý, obzvlášť v červnu. Ale nápad jít proti mítinku v Ratingenu mi přijde dobrý, protože oni mají v poslední době problémy. Jen se nevyhnou kolizi s americkým šampionátem. Důležitou roli můžou hrát kontakty Tomáše Dvořáka, obzvlášť při prvním ročníku, kdy může přesvědčit ostatní vícebojaře, aby přijeli."
Jiří Ryba, 6. desetibojař z MS 2001, nyní podnikatel:
"Určitě to možné je, záleží samozřejmě na tom, jak se podaří udržet sponzory. U těch nejlepších desetibojařů se startovné pohybuje v řádech desetitisíců eur, ale není důležité mít jednu hvězdu jako spíš širší pole kvalitních atletů. Nemyslím, že by někdo přijel jen proto, že to organizuje atlet, ale Tomáš má mezi vícebojaři spoustu kamarádů, kteří když dostanou zaplaceno, na jeho žádost přijedou."

Šebrleho přímluva by měla zase pomoci u Bryana Claye, ale jeho start komplikuje souběžně se konající americký šampionát. "Start na mistrovství světa v Ósace má jako obhájce jistý, takže stačí, když tam bude startovat v jedné disciplíně," nevzdává se naděje na jeho příjezd Lubenský, který chce do Čech dostat i suverénku posledních let ženského sedmiboje Carolinu Klüftovou ze Švédska. "Oslovili jsme ji a čekáme na odpověď," upřesňuje ředitel mítinku.

Na kladenském stadiónu Sletiště by se mělo představit 18 mužů a 12 žen, zhruba polovinu startovního pole by měli tvořit domácí reprezentanti. "Nechceme být jako Götzis, kde je jediný rakouský desetibojař," říká Dvořák.

Netradičně v úterý a ve středu

Organizátoři věří, že diváky neodradí ani termín, mítink se totiž koná netradičně v úterý a ve středu. "Česká termínovka je nabitá, chtěli jsme dostatečný odstup od Götzisu a domácího šampionátu. O víkendech navíc jezdí hodně lidí na chalupy. My začneme v úterý po obědě a ve středu krátce před polednem, světlo bude dlouho, takže myslím, že to je dobrý termín," domnívá se Dvořák.

Mítink je zahrnut do termínové listiny Evropské atletické asociace. Přáním organizátorů je, aby se za rok dostal do vícebojařské Grand Prix IAAF. "První ročník budou sledovat, jak akce vypadá, a podle toho se na IAAF budou rozhodovat," vysvětluje Dvořák a uznává, že díky tomu budou náklady na upořádání mítinku vyšší. Rozpočet pro první ročník je šest miliónů korun.

Reklama

Související témata: