Hlavní obsah

Šéf keňské atletiky nechce dopingové hříšníky v reprezentaci

Nairobi

Prezident keňského atletického svazu Jackson Tuwei chce zakázat dopingovým hříšníkům reprezentovat i po vypršení trestu. Nehodlá sledovat, jak čelí negativním reakcím diváků, jako se to stalo například americkému sprinterovi Justinu Gatlinovi na mistrovství světa v Londýně.

Foto: Ai Project, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Gatlin se po dopingovém trestu vrátil ve výborné formě a získal světový titul. Diváci, kteří fandili zejména loučícímu se Usainu Boltovi, na něj bučeli. "Nechci, aby se něco takového stalo jakémukoliv keňskému atletovi nebo této zemi," prohlásil Tuwei na atletické konferenci v Nairobi. "Nedovolíme žádnému atletovi usvědčenému z dopingu, aby za nás závodil bez ohledu na to, jak dobrý bude i po vypršení svého trestu," popsal plánované radikální opatření.

Doping je velkým problémem keňské atletiky. Mezinárodní federace IAAF tuto africkou velmoc řadí do kategorie států, kde je užívání zakázaných prostředků běžné. Naposledy byl čtyřletým zákazem činnosti potrestán bronzový medailista v běhu na 800 metrů z loňského mistrovství světa v Londýně Kipyegon Bett.

Svazový prezident chce, aby každý keňský atlet před mistrovstvím světa nebo olympiádou absolvoval tři mimosoutěžní a obdobný počet soutěžních testů. "Tohle by se mělo stát deset měsíců před závodem," doplnil.

Reklama

Související témata: