Hlavní obsah

Zemřel běžec Baillie, který připravil Zátopka o poslední rekordy

Wellington

Atletický svět zasáhla hodně smutná zpráva. Ve věku 84 let zemřel ve Wellingtonu bývalý novozélandský vytrvalec William Baillie, který v roce 1963 vymazal poslední světové rekordy Emila Zátopka. V Aucklandu tehdy zaběhl 20 kilometrů v čase 59:28,6 a zároveň zlepšil nejlepší výkon v hodinovce na 20.190 metrů. Oba rekordy v dnes už velmi neobvyklých disciplínách držel legendární československý vytrvalec dvanáct let.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Legendární český běžec Emil Zátopek.

Článek

Baillie přitom nevyhrál žádný velký závod. Jeho největším úspěchem bylo šesté místo na 5000 m na olympijských hrách v Tokiu v roce 1964. Ani rekordnímu běhu v Aucklandu tehdy nepřikládal žádný mimořádný význam. "Nenapadlo mě, že je to něco výjimečného. Když to skončilo a lidé se rozcházeli domů, říkal jsem si, že jsem měl radši doma posekat trávník," vzpomínal po letech.

Jeho rekordy neměly dlouhého trvání, za dva roky je překonal Australan Ron Clarke. Dnes se tyto disciplíny objevují v programu jen výjimečně. Světové rekordy v nich drží Haile Gebrselassie z Etiopie, který je vytvořil při Zlaté tretře v Ostravě v roce 2007.

Reklama

Související témata: