Hlavní obsah

Stromšík vyzve na Tretře Bakera. Na mítinku, který proslavil Bolt, nesmím chybět, vzkázal Američan

Ostrava

Nejrychlejší Čech Zdeněk Stromšík proti aktuální sprinterské dvojce planety Američanovi Ronniemu Bakerovi. Nejkratší závod 58. Zlaté tretry Ostrava (20. června) bude znovu ostře sledovaný.

Vzkaz Ronnieho Bakera na Zlatou tretruVideo: www.zlatatretra.cz

 
Článek

„V Ostravě jsem nikdy nebyl, ale vím, že Usain Bolt tento mítink proslavil. To je signál, že na něm nesmím chybět," prohlásil 25letý Američan, který v minulém roce zvládl stovku za 9.87 s. Ostravu si v kalendáři mítinků zatrhl červeně. Dokonce pořadatelům poslal vlastnoručně sestříhané video, kde start přislíbil.

To Stromšík to v Ostravě velmi dobře zná. Vždyť závodí za místní SSK Vítkovice. Na Tretře poběží počtvrté, poprvé ale jako český rekordman. „V hlavním programu má nejrychlejší Čech garantovanou dráhu. V loňském roce zlepšil český rekord na 10,16 vteřiny a v probíhající halové sezoně se jako první český atlet kvalifikoval na halové mistrovství Evropy v Glasgow," připomněl manažer mítinku Alfonz Juck.

Foto: Michal Osoba

Český rekordman v běhu na 100 m Zdeněk Stromšík.

„Tretra je pro mě vždy jedním z těch hlavních závodů v sezoně, ať už jsem jako dorostenec běhal ještě v předprogramu a pak díval na hlavní, anebo teď, když už mám výkonnost na to, abych mohl běžet s nejlepšími," řekl Stromšík.

Na měření s Bakerem se těší. „Jestli poběží pod deset, tak ho asi úplně nepředběhnu, ale pokusím se utíkat co nejrychleji vedle něj," usmíval se Stromšík

Do programu Zlaté tretry se po osmi letech vrací výška žen se světovou jedničkou mistryní světa i Evropy Marií Lasickeneovou, která bude závodit jako nezávislá výškařka. „Ruská závodnice může jako jediná výškařka světové špičky atakovat rekord mítinku 205 centimetrů, který od roku 2008 drží Chorvatka Blanka Vlašičová," upozornil Juck. Premiéru si na Tretře odbyde i nejlepší česká výškařka Michaela Hrubá.

Reklama