Hlavní obsah

Šebrle: Unikl jsem smrti o dvacet centimetrů

PRAHA/POTCHEFSTROOM

Jen o vlásek unikl Roman Šebrle při víkendovém incidentu v jihoafrickém Potchefstroomu vážnému zranění a možná i smrti. Pravým ramenem českého desetibojaře projel oštěp z ruky domácí vrhačky a atletovy kamarádky Sunet, rána si vyžádala jedenáct stehů. Nehoda se ale obešla bez vážnějších následků a světový rekordman a olympijský vítěz už opět trénoval.

Foto: www.fitlink.cz

Roman Šebrle v rukou lékařky. Český desetibojař utrpěl zranění po zásahu oštěpem při tréninku v Jihoafrické republice. Fotografie poskytl oborový vyhledávač Romana Šebrleho, více najdete na www.fitlink.cz.

Článek
Fotogalerie

"Unikl jsem smrti o pouhých 20 centimetrů," napsal Šebrle na internetové stránky www.fitlink.cz. Atlet je v kontaktu s českými doktory Pavlem Kolářem a Petrem Sikorou, podle nichž bude pro další vývoj důležitých následujících 48 hodin, kdy se uvidí, jestli je v ráně infekce. "Každý den chodím na vyšetření. I doktor je překvapen, jak se to rychle a dobře hojí," uvedl Šebrle. "Už mi kvůli tomu z legrace říkají X-Man, podle samouzdravujícího se hrdiny," dodal v žertu.

V sobotu ráno Šebrle trénoval na trávě stadiónu v Potchefstroomu a byl prý tak soustředěn, že zapomněl, že na hřišti házejí oštěpařky. Ušel sotva patnáct metrů a ozval se křik. Než Šebrle zareagoval, přišla rána. "Netušil jsem, co se stalo," uvedl.

Pohled na rameno a v něm zapíchnutý oštěp u něj zřejmě vyvolal šok. "Tak jsem ho vytrhl," řekl Šebrle. Z rány se začala valit krev. "Přikryl jsem ji rukou a říkal trenérovi, ať volá záchranku," uvedl desetibojař. Ránu mu vydezinfikoval a zavázal přítomný polský lékař. "V té chvíli to vypadalo, že mám po halové sezóně a kdoví, co ještě," přiznal Šebrle obavy.

Deset centimetrů vedle plic

Ambulance ho odvezla do nedaleké soukromé kliniky. Ošetření trvalo asi hodinu. "Kromě injekce tetanu a antibiotik mám jedenáct stehů. Pět vnitřních a šest vnějších," uvedl Šebrle. "Po ošetření se ukázalo, že jsem měl neuvěřitelné štěstí," připustil. Stačilo pár centimetrů a měl po kariéře, deset centimetrů vlevo jsou plíce a dvacet centimetrů vedle krk. "To by byl asi nejhorší případ," pravil.

Oštěp sice pronikl 12 centimetrů hluboko, ale mezi kůži a sval a nic nepoškodil. "Rána se hojí výborně a já cítím již jen lehkého 'koňara' na ramenním svalu, který mě ale v ničem nelimituje. Zítra začínám trénovat naplno," prohlásil Šebrle.

Štěstí měl i díky tomu, že oštěp pronikl do kůže skrz tričko. "Oštěp se do něj obalil a rána se neotevřela. Triko pomohlo i k tomu, že se do mě nedostala špinavá špička oštěpu," vyložil Šebrle, který se musí nyní obejít pouze necelé dva týdny bez posilovny a tréninku skoku o tyči, než mu vyndají stehy. "To se pokusím dohnat příští týden," prohlásil.

Šebrle zopakoval, že se chystá připravit na halové mistrovství Evropy do Birminghamu, kde bude obhajovat zlatou medaili z Madridu. "Naštěstí jsem automaticky nominován jako obhájce a nemusím se zabývat nominačními závody," uvedl atlet, jenž musel zrušit start na halovém sedmiboji v Tallinnu, kterého se měl zúčastnit příští víkend.

Reklama