Hlavní obsah

Koulař Staněk bude v Paříži bojovat o finále Diamantové ligy

Paříž

Koulař Tomáš Staněk bude v sobotu v Paříži bojovat o postup do finále atletické Diamantové ligy. Českému rekordmanovi hrozilo, že bude muset sledovat boj svých konkurentů jen na dálku, ale po odhlášení Američana Darrella Hilla se na poslední chvíli do startovní listiny protlačil. Bude jediným českým zástupcem na mítinku, který uzavře kvalifikační program Diamantové ligy. Po něm už budou následovat jen finále v Curychu (29. srpna) a Bruselu (6. září).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Koulař Tomáš Staněk během atletického mítinku Zlatá tretra.

Článek

A právě v Bruselu by se rád představil i Staněk, který zatím drží poslední postupové osmé místo. Může ho z něj ale sesadit Srb Filip Mihaljevič a především Lucemburčan Bob Bertemes, který si letos posunul osobní rekord až na 22,22 metru.

Mužská koule bude v Paříži mimořádně nabitá. Vedle Bertemese budou o vítězství bojovat další čtyři koulaři s letošními maximy přes 22 metrů v čele s druhým mužem světových tabulek Darlanem Romanim z Brazílie (22,61).

Foto: Ivana Roháčková

Český rekordman ve vrhu koulí Tomáš Staněk na kladenském Sletišti.

Pařížský stadion Charlety, kde se bude za rok bojovat o evropské tituly, přivítá i norského překážkáře Karstena Warholma. Úřadující mistr světa letos dvakrát překonal evropský rekord, před měsícem v Londýně ho stlačil na 47,12. Začátkem srpna ale musel kvůli žaludečním problémům vynechat první ligu mistrovství Evropy družstev.

Na návrat po únavové zlomenině v chodidle odhalené v květnu se chystá olympijský vítěz a mistr světa v běhu na 3000 metrů překážek Conseslus Kipruto. Keňský běžec se v Paříži utká mimo jiné s Maročanem Soufianem El Bakkalim, kterého loni ve finále Diamantové ligy porazil, i když většinu závodu běžel bez levé tretry.

Součástí programu bude doplňkově i trojboj, ve kterém si bude moci otestovat formu světový rekordman v desetiboji Kévin Mayer. Vícebojaře čekají koule, dálka a překážky. Prvním diamantovým závodem bude mužská koule od 18:02.

Reklama