Hlavní obsah

Přijdou atletické hvězdy o mistrovství světa? Bahamský tým nemá peníze na cestu

Nassau

Mají útočit na medaile při mistrovství světa, teď to ale vypadá, že všechno může skončit ostudou. Bahamským atletům včetně favoritů Shaunae Millerové-Uibové a Stevena Gardinera hrozí, že neodjedou na šampionát do katarského Dauhá. Svaz stále nemá peníze na cestu a pobyt na atletickém MS, které začne v pátek 27. září. U vlády se žádostí o finanční podporu funkcionáři neuspěli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bahamská atletka Shaunae Millerová-Uibová překonala na Zlaté tretře v Ostravě časem 34,41 sekundy světový rekord v běhu na netradiční trati 300 metrů.

Článek

Na letenky a pobytové náklady pro devět sportovců a jejich doprovod žádala atletická federace 116.000 dolarů (asi 2,72 mil. Kč), ale ministerstvo mládeže, sportu a kultury přislíbilo jen 25.000 dolarů (cca 588 tisíc Kč).

"Byla dlouhá tradice, že vláda náklady podepisovala, nikdy se o tom nediskutovalo. V roce 2015 jsme dostali 150 000 dolarů, v roce 2017 pak 140 000 dolarů. Takže se to od našich současných očekávání nijak neliší," uvedl prezident bahamského svazu Drumeco Archer. Ministerstvo tvrdí, že potřebné finanční prostředky k dispozici nemá.

Bahamští atleti s výjimkou Moskvy 2013 přivezli medaili z každého světového šampionátu od roku 1993. Čtvrtkaři Millerová-Uibová a Gardiner by patřili k favoritům i v Dauhá. Svaz ale vyloučil, že by poslal jen některé závodníky, protože kvalifikační kritéria splnili všichni.

Situace na Bahamách není jednoduchá, protože se tento ostrovní stát potýká s následky hurikánu Dorian. Ten si začátkem září podle úřadu vyžádal nejméně 50 obětí.

Reklama

Související témata: