Hlavní obsah

Přijdou atletické hvězdy o mistrovství světa? Bahamský tým nemá peníze na cestu

Mají útočit na medaile při mistrovství světa, teď to ale vypadá, že všechno může skončit ostudou. Bahamským atletům včetně favoritů Shaunae Millerové-Uibové a Stevena Gardinera hrozí, že neodjedou na šampionát do katarského Dauhá. Svaz stále nemá peníze na cestu a pobyt na atletickém MS, které začne v pátek 27. září. U vlády se žádostí o finanční podporu funkcionáři neuspěli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bahamská atletka Shaunae Millerová-Uibová překonala na Zlaté tretře v Ostravě časem 34,41 sekundy světový rekord v běhu na netradiční trati 300 metrů.

Článek

Na letenky a pobytové náklady pro devět sportovců a jejich doprovod žádala atletická federace 116.000 dolarů (asi 2,72 mil. Kč), ale ministerstvo mládeže, sportu a kultury přislíbilo jen 25.000 dolarů (cca 588 tisíc Kč).

"Byla dlouhá tradice, že vláda náklady podepisovala, nikdy se o tom nediskutovalo. V roce 2015 jsme dostali 150 000 dolarů, v roce 2017 pak 140 000 dolarů. Takže se to od našich současných očekávání nijak neliší," uvedl prezident bahamského svazu Drumeco Archer. Ministerstvo tvrdí, že potřebné finanční prostředky k dispozici nemá.

Bahamští atleti s výjimkou Moskvy 2013 přivezli medaili z každého světového šampionátu od roku 1993. Čtvrtkaři Millerová-Uibová a Gardiner by patřili k favoritům i v Dauhá. Svaz ale vyloučil, že by poslal jen některé závodníky, protože kvalifikační kritéria splnili všichni.

Situace na Bahamách není jednoduchá, protože se tento ostrovní stát potýká s následky hurikánu Dorian. Ten si začátkem září podle úřadu vyžádal nejméně 50 obětí.

Reklama

Související témata: