Hlavní obsah

Skvělé gesto! Atletická legenda věnovala takřka 50 000 dolarů na boj s koronavirem

Legendární etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie věnoval bezmála 50 000 dolarů (asi 1,2 milionu korun) na boj s koronavirem ve své vlasti. Podpořil nově zřízený vládní výbor, který shromažďuje finanční prostředky a materiál pro přípravu na nouzovou situaci v druhé nejlidnatější africké zemi. Ve stomilionové Etiopii je aktuálně 21 potvrzených případů koronaviru.

Foto: Profimedia.cz

Haile Gebrselassie předvedl parádní gesto

Článek

Dvě třetiny peněz dvojnásobný olympijský šampion a čtyřnásobný mistr světa v běhu na 10 000 metrů Gebrselassie věnoval z vlastní kapsy. Třetina půjde z fondu největšího afrického silničního závodu Great Ethiopian Run, který Gebrselassie v roce 2001 založil.

"Teď není doba na zisk, ale na záchranu životů. Musíme podpořit vládu v této kritické době a podpořit jeden druhého. Všechno se zavřelo a sportovní události byly po celém světě zrušeny, takže musíme být schopni podpořit naši komunitu," uvedl Gebrselassie na webu BBC.

Národní výbor pro mobilizaci zdrojů zřídil etiopský premiér Abiy Ahmed, který se v jeho prospěch vzdal jednoho měsíčního platu.

Reklama