Hlavní obsah

Nezničitelný Španěl. García chce být i v 51 letech na OH v Tokiu

Praha

Španělský chodec Jesús Ángel García se ani jako padesátník nevzdal snu o ukončení kariéry na olympijských hrách v Tokiu. Rád by na nich závodil i v 51 letech. Naopak čínský výškař Čang Kuo-wej, překvapivý vicemistr světa z Pekingu 2015, kvůli odložení olympijských her ukončil v 28 letech kariéru.

Foto: Profimedia.cz

Jesús Ángel García se svého snu nevzdává

Článek

García loni na podzim těsně před padesátými narozeninami závodil v Dauhá na svém třináctém mistrovství světa. Světový šampion na 50 kilometrů ze Stutgartu 1993 skončil v Kataru osmý.

V Riu de Janeiro 2016 sedmou účastí pod pěti kruhy vyrovnal mezi atlety rekord sprinterky Merlene Otteyové a letos ho chtěl překonat. Bude si ale muset ještě rok počkat. "Budu dál bojovat o to, abych ukončil svou kariéru v Tokiu. Nechci, aby mi koronavirus tuhle tečku sebral," řekl španělskému listu El Mundo Deportivo.

Naopak čínský výškař Čang Kuo-wej už o olympiádu usilovat nebude, ohlásil konec kariéry. "Je mi to líto, ale už nemohu skákat, takže jsem se rozhodl skončit," uvedl na sociální síti Wej-po.

Před pěti lety se na domácí půdě v Pekingu postaral o senzaci, když výkonem 233 centimetrů nestačil jen na Kanaďana Dereka Drouina. Osobní rekord si v té sezoně vylepšil až na 238 centimetrů, ale v dalších letech na to nenavázal.

Na OH 2016 vypadl po 25. místě v kvalifikaci a trápila ho opakovaná zranění. Loni v březnu ho Čínská atletická federace potrestala za porušení pravidel v obchodních aktivitách.

Reklama

Související témata: