Hlavní obsah

Jak na obří akce? Hledá se recept, pořadatelé dostanou doporučení

Monte Carlo

Pořadatelé velkých maratonů i dalších masových sportovních akcí v různých sportech dostanou doporučení, jak při nich zajistit ochranu proti šíření nakažlivých nemocí. Vznikla proto odborná skupina, která reaguje na současnou pandemii koronaviru, ale měla by vypracovat strategii i pro jiné obdobné případy.

Foto: RunCzech

Ilustrační foto.

Článek

Za založením skupiny stojí oddělení zdraví a vědy Světové atletiky společně s Mezinárodním institutem pro závodní medicínu (IIRM). Připojili se k ní lékařští odborníci z mezinárodní cyklistické, lyžařské, triatlonové a veslařské federace i Mezinárodního paralympijského výboru.

O jejím vzniku dnes informovala Světová atletika. "Vytvořili jsme tuto pracovní skupinu, abychom dali dohromady klíčové zástupce všech vytrvalostních sportů a pomohli najít řešení a vytvořit odpovídající splnitelné podmínky pro účastníky masových sportovních akcí, organizátory, dobrovolníky a vůbec celou komunitu. Covid-19 byl impulzem pro vytvoření této pracovní skupiny, ale řada pořadatelů se už musela vyrovnat s norovirem a dalšími nakažlivými nemocemi. Tahle skupina pomůže vytvořit manuál, který sníží riziko infekce," uvedl v tiskové zprávě Stephane Bermon, ředitel oddělení zdraví a vědy Světové atletiky.

Foto: Mizuno Trail Running Cup

Trať z Prahy-Braníka do Dobříše, ilustrační foto.

Organizátoři a sportovní federace by měli dostat radu, jak plánovat návrat normálu po ustoupení pandemie koronaviru. Odborníci se také chystají analyzovat, zda lidé po nemoci covid-19 nejsou náchylnější ke zranění nebo nemoci při vytrvalostních sportovních výkonech.

Poprvé se pracovní komise sejde příští týden. Soubor doporučení chce vypracovat co nejrychleji.

Reklama

Související témata: